VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Persoanele care suferă de diabet zaharat, hipertensiune arterială și boli respiratorii vor beneficia de noi medicamente compensate

Lista medicamentelor compensate urmează să fie completată cu încă patru preparate destinate tratamentului mai multor maladii, și anume: diabet zaharat, hipertensiune arterială, boli respiratorii. Decizia a fost luată luni, 12 decembrie, în cadrul ședinței Consiliului pentru medicamente compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală, pentru a spori accesul cetățenilor la medicamente compensate.

Astfel, de anul viitor, pacienții cu diabet zaharat de tip II vor beneficia de sitagliptinum, compensat parțial. Medicamentul va ameliora starea pacienților cărora schimbarea dietei și a exercițiilor fizice nu reduce suficient nivelul ridicat de zahăr în sânge. Acest preparat poate fi combinat și cu alte medicamente ce scad glicemia.

Adulții cu hipertensiune arterială vor putea primi perindoprilum+indapamidum, comprimate filmate. Administrarea asociată a preparatului respectiv are menirea de a crește aderența la tratament. Totodată, includerea medicamentului în lista celor compensate va genera anual economii de circa 850 de mii de lei în fondurile de asigurare medicală obligatorie.

Pentru tratamentul astmului bronșic la copii va fi compensat integral budesonidum (suspensie de inhalat prin nebulizator). Acest medicament, cu rata de compensare de 50%, va putea fi prescris și adulților în caz de exacerbare a astmului bronșic. Preparatul respectiv este asimilat profund în plămâni, fapt ce crește gradul de eficiență a tratamentului.

Totodată, preparatul fluticasonum (pulbere de inhalat), indicat în tratamentul astmului bronșic și compensat în prezent parțial, va fi oferit gratuit copiilor.

În același timp, pentru pacienții cu astm bronșic care urmează tratament de durată va fi compensat budesonidum+fumarat de formoterol dihidrat sub formă de pulbere de inhalat. Medicamentul în combinația sus-menționată va contribui la reducerea crizelor de astm bronșic.

Potrivit estimărilor CNAM, pentru compensarea noilor preparate sunt necesare circa 24 milioane de lei anual, bani prevăzuți în fondurile de asigurare medicală obligatorie.

De asemenea, pacienții care necesită îngrijiri paliative vor beneficia de încă trei preparate care deja sunt în lista de medicamente compensate, și anume: amitriptilylinum, gabapentinum, diazepamum.

În cadrul aceleiași ședințe a Consiliului pentru medicamente compensate s-a decis actualizarea schemelor de tratament al unor maladii respiratorii – bronșită acută, bronșită cronică, pneumonie, boală pulmonară obstructivă cronică, astm bronșic, tratate în cadrul staționarului de zi, în conformitate cu protocoalele clinice naționale. Aceste scheme vor fi elaborate în mod separat pentru copii și, respectiv, pentru adulți.

Modificările în lista de medicamente compensate urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.