VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Pensiile vor fi indexate în acest an cu 6%. Cel puțin așa arată estimările CNAS

Pensiile urmează să fie majorate, la 1 aprilie, cu 6 la sută. Cel puțin așa estimează Casa Națională de Asigurări Sociale în baza indicatorilor Guvernului stabiliți pentru indexare. Șefa CNAS, Elena Țîbîrnă, susține că situația va fi mai clară în luna martie, atunci când va fi stabilită cota reală în funcție de Produsul Intern Brut.

„Ca de fiecare dată, noi, la 1 aprilie, facem indexarea tuturor pensiilor de asigurări sociale și ca urmare se majorează și alocațiile sociale de stat. Formula indexării nu este altceva decât inflația de la sfârșitul anului 2023. Conform indicatorilor pe care i-am primit în octombrie pentru a planifica bugetul pentru anul respectiv. Noi am planificat o indexare de 6 procente, dar indicatorul respectiv poate fi actualizat în luna martie. Legislația prevede o majorare de pensie și ea depinde de procentul creșterii PIB. Și acest procent de creștere, 50% din acest procent de creștere se aplică la pensia medie pe țară. Pensia medie pe țară este 3683 de lei. Așteptăm să ne informeze ministerul de resort dacă avem o creștere a PIB față de anul trecut”, a declarat Elena Țîbîrnă, în cadrul unei emisiuni de la TV8.

Amintim, în aprilie 2022, pensiile au fost indexate cu aproximativ 14%, la bază fiind nivelul inflației din 2021. Anul trecut, însă, cota indexării a fost de 15%, de aproape două ori mai puțin decât inflația din 2022.

În prezent, în Republica Moldova sunt 674 de mii de pensionari, iar acest număr se menține pe parcursul ultimilor trei ani. Vârsta de pensionare pentru bărbați este de 63 de ani, iar pentru femei – 60 de ani și șase luni.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.