VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

PCCOCS: Circa 70 milioane lei confiscați și peste 120 de condamnări, în prima jumătate a anului

În cauzele Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate (PCCOCS) în prima jumătate a lui 2023, au fost condamnate 127 persoane din care 57 la pedeapsa închisorii cu executare. Aproape jumătate din persoanele condamnate la închisoare sunt persoane, care au fost condamnate pentru trafic de droguri în scopul punerii lor în vânzare, anunță reprezentanții PCCOCS.

Potrivit legii, pedeapsa pentru aceste fapte variază între 7 și 15 ani. Dintre persoanele condamnate, o bună parte sunt tineri cu vârsta de până la 30 de ani, care și-au asumat rolul de „curieri” pentru livrarea drogurilor în ascunzișuri pentru clienți. Prin urmare, procurorii atenționează publicul despre pericolul implicării în distribuirea drogurilor și severitatea pedepsei pentru această faptă, în pofida „câștigurilor ușoare”, în afara legii.

De asemenea, circa o treime din condamnările cu executarea pedepsei închisorii vizează exploatarea sexuală și prin muncă a persoanelor – atât în Moldova, cât și în Rusia și Europa. Alte condamnări țin de contrabandă, inclusiv cu țigări și droguri, evaziune fiscală, escrocherii cu apartamente, lemne de foc, șantaj și alte infracțiuni. 

Totodată, în primul semestru, urmare a pronunțării sentințelor de condamnare în cauzele investigate de procuroriii PCCOCS, au fost confiscate bunuri (inclusiv contravaloarea acestora) de circa 70.000.000 lei în folosul statului.

„Confiscările speciale au fost dispuse în 39 de cauze. Acestea reprezintă mijloacele financiare rezultate din infracțiuni, care în unele cazuri ulterior au fost „spălate”, precum și bunurile materiale utilizate la comiterea infracțiunii (mașini, spre exemplu). Iar în cazul în care din anumite motive legale a fost imposibiă confiscarea anumitor bunuri, la solicitarea procurorilor, instanța de judecată a dispus direct încasarea mijloacelor financiare de la inculpați. Pe de altă parte, în cazul în care solicitările procurorilor PCCOCS pentru confiscarea specială au fost respinse, acuzatorii de stat au contestat hotărârile judecătorești, care în mare parte au fost satisfăcute de instanțele ierarhic superioare”, se arată în comunicatul PCCOCS. 

Actualmente, în faza examinării în prima instanță de judecată se află pe rol peste 640 de cauze penale transmise de către procurorii PCCOCS. Cea mai mare parte țin de contrabandă, trafic de persoane, arme și droguri, precum și evaziune fiscală și falsificarea banilor.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.