VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Patru posturi TV, avertizate public pentru modul în care au reflectat demisia Nataliei Gavrilița și numirea noului Guvern

Posturile TV Cinema 1, Orizont TV, Ren TV și TVC 21 au fost avertizate public pentru felul în care au reflectat demisia Guvernului Natalia Gavrilița, declarațiile Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, cu privire la securitatea țării, și învestirea Guvernului condus de Dorin Recean. O decizie în acest sens a fost luată de Consiliul Audiovizualului în cadrul ședinței din 7 aprilie.

Într-un comunicat remis presei, CA subliniază că monitorizarea a cuprins principalele buletine de știri ale serii din 10, 13 și 16 februarie 2023.

Orizont TV, în buletinul din 10 februarie 2023, nu a prezentat principalele puncte de vedere aflate în opoziție cu privire la acuzațiile reprezentanților socialiștilor și comuniștilor și a deputatei Marina Tauber legate de procesul de consultare în vederea desemnării unui candidat la conducerea Executivului.

”În cadrul unui alt subiect, nu a fost asigurată rigoarea și acuratețea în redactarea știrilor, fiind prezentată opinia reporterului cum că „Barometrul de opinii prezentat în luna decembrie, a arătat că mai mult dintre jumătate de cetățeni spuneau că Guvernul Nataliei Gavrilița este cel mai slab din istorie, iar autoritățile au motivat situația din țară prin criza regională și războiul din Ucraina.” În realitate, barometrul la care se face referință nu conține informații despre comparația cu toate celelalte guverne din istorie”, precizează CA.

O știre din 10 februarie 2023, prezentată de Cinema 1 privind demisia Guvernului Gavrilița, conține informații neconfirmate, bazate pe speculații, nefiind precizată sursa afirmațiilor reporterului: „Demisia are loc pe fundalul unor speculații despre apariția unor tabere cu interese divergente în sânul masivului partid de guvernământ, PAS, fondat de președinta Maia Sandu”.

Într-un buletin de știri din 13 februarie, reporterul menționează: ,,Rusia este unul dintre garanții procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană, iar misiunea rusă de menținere a păcii în Transnistria, ajută de peste 30 de ani la menținerea păcii pe malul Nistrului,”, subliniază experții.

În știrea din 10 februarie prezentată de Ren TV, reporterul menționează exact aceeași frază despre demisia Guvernului folosită de Cinema 1. Astfel, subiectul conține informații neconfirmate, bazate pe speculații, nefiind precizată sursa informațiilor.

În programul informativ din 13 februarie 2023, reporterul prezintă o informație identică celei de la Cinema 1, despre faptul că misiunea rusă de menținere a păcii în Transnistria, ajută de peste 30 de ani la menținerea păcii pe malul Nistrului, aceasta fiind doar opinia jurnalistului”, notează CA.

TVC 21 nu a respectat rigoarea şi acurateţea în redactarea şi prezentarea ştirilor în cadrul subiectelor prezentate în „News Digest” unde evenimentele sunt reflectate printr-o frază generală însoțite de o imagine specifică evenimentului mediatizat.

Aici nu au fost menționate sursele imaginilor și a textelor apărute pe ecran, ceea ce nu oferă veridicitate știrilor mediatizate”, susțin experții.

Prin urmare, CA a aplicat următoarele sancțiuni:

Inițiatorul sesizării, membrul CA, Ruslan Mihalevschi, a declarat că la posturile de televiziune Ren TV și Cinema 1, în conținutul știrilor, apare o frază preluată din altă sursă și care este identică la ambele posturi. Această frază, consideră membrul CA, este lipsită de context, reflectând doar opinia jurnalistului și prin care se dorește promovarea unei anumite idei.

În ce privește Orizont TV, potrivit lui Ruslan Mihalevschi, postul a manipulat prin inocularea versiunii că Guvernul Gavrilița a fost cel mai slab din istorie și că demisia ar fi legată de protestele opoziției, acest lucru fiind dovadă de rea-credință.

Vicepreședinta CA, Aneta Gonța, a spus că preluarea unei fraze identice de Ren TV și Cinema 1 și prezentarea acesteia ca pe un produs ce le aparține, reprezintă furt intelectual și o încălcare a normelor deontologice. În opinia Anetei Gonța, Orizont TV a folosit cel puțin 3 tehnici de manipulare – generalizarea, amestecul dintre fapte și opinii și omisiunea în prezentarea subiectelor din 10 februarie.

Ea a mai menționat că este grav modul cum a fost prezentată, în știrea din 13 februarie a acestui post TV, afirmația unui expert despre faptul că Maia Sandu ar fi venit la putere în urma unei lovituri de stat, în contextul în care scrutinul prezidențial din 2022 a fost recunoscut pe plan internațional. Jurnalistul în acest caz trebuia să asigure echilibrarea informațiilor prezentate.

Rezultatele controlului au atestat că subiectele prezentate în cadrul principalelor buletine de știri ale serii difuzate de posturile de televiziune Canal 5, Exclusiv TV și ITV au fost realizate cu respectarea prevederilor CSMA.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.