VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Patru persoane au ajuns la spital cu intoxicații de monoxid de carbon

Patru persoane au suferit intoxicații cu monoxid de carbon în urma exploatării sobelor defecte. Cazurile au avut loc la data de 18 și 19 ianuarie în raionul Dubăsari și municipiul Chișinău.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, (IGSU) primul caz a fost înregistrat pe 18 ianuarie în localitatea Mărcăuți, raionul Dubăsari. Aici, un bărbat în vârstă de 63 de ani și o femeie de 61 de ani au primit intoxicații cu monoxid de carbon, după ce canalul de ventilare a sobei a fost obturat.

La fața locului au intervenit pompierii, care au stabilit că incendiu în locuință nu s-a produs. Persoanele intoxicate au fost preluate de medici și transportate la spitalul raional pentru îngrijiri necesare.

Un alt caz a avut loc în noapte de 19 ianuarie într-o casă de pe strada Alexei Șciusev din municipiul Chișinău. Potrivit IGSU, două persoane au suferit intoxicații cu produsele de ardere. La fața locului au intervenit salvatorii, care au stabilit că un bărbat în vârstă de 72 de ani și o femeie de 70 de ani s-ar fi intoxicat cu fumul emanat de la soba din locuință, în urma suprasolicitării acesteia. Medicii ajunși la fața locului au constatat intoxicarea acestora, iar ulterior persoanele în stare stabilă au fost transportate la spital.

În acest context, IGSU repetat atenționează cetățenii despre necesitatea respectării regulilor de siguranță în perioada sezonului rece în timpul utilizării sobelor și altor instalații de încălzit. Salvatorii îndeamnă cetățenii să verifice starea sobelor înainte de utilizare și să aerisească periodic încăperile unde are loc arderea.

Totodată, în vederea evitării intoxicațiilor cu monoxid de carbon, oamenii sunt rugați să nu obtureze canalele de ventilare, să nu suprasolicite sobele care funcționează pe combustibil solid, dar și să nu păstreze mobilier sau haine în apropierea sursei de încălzit. Mai mult, pe timp de noapte, dar și la plecarea din locuință, specialiștii recomandă ca focul din sobă să fie stins.

Potrivit datelor colectate din subdiviziunile teritoriale ale IGSU, în perioada 10 – 16 ianuarie 2024, în urma activităților de prevenire a intoxicațiilor și incendiilor desfășurate de instituție, au fost avertizate 4986 de persoane și evaluată starea de funcționare a 1641 sobe de încălzit.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.