VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Patriarhul Daniel, așteptat în R. Moldova. Șase din zece moldoveni vor să-l vadă pe capul Bisericii Ortodoxe Române într-o vizită peste Prut

Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, este așteptat în Republica Moldova. În cadrul unei întrebări puse în premieră într-un sondaj realizat de CBS-Axa, aproximativ 64 la sută dintre cetățenii R. Moldova au declarat că și-ar dori să-l vadă pe înaltul ierarh de la București într-o vizită canonică.

De asemenea, același studiu arată că o treime dintre locuitorii R. Moldova și-ar dori ca bisericile dintre Prut și Nistru să fie parte a Bisericii Ortodoxe Române.

În opinia sociologului român Dan Dungaciu, unul dintre autorii sondajului de opinie, acest lucru este extrem de interesant și ar trebui analizat foarte atent.

„Cel mai așteptat politician, cu ghilimelele de rigoare, în Republica Moldova, este Patriarhul României. 64 la sută ar dori ca Patriarhul României să vină în Republica Moldova. Niciun politician nu are așa ceva. Dintre care 7% ruși. Este foarte interesant de ce. Mitropolia Basarabiei este o instituție puțin cunoscută și în România și mult mai puțin cunoscută de cât ar trebui și în Republica Moldova. Are vreo 32% de adepți, susținători, deși, în teritoriu, nu are 32 la sută, dacă numărăm parohiile, pentru că majoritatea sunt subordonate Bisericii Ortodoxe Ruse. Percepția însă este că-i mai mare decât e, ca și dorința ca Patriarhul României să treacă Prutul”, a explicat Dan Dungaciu, în cadrul emisiunii Marius Tucă Show, citat de ziua.md.

În opinia lui Dan Dungaciu, Biserica Ortodoxă Română poate juca un rol crucial în depășirea crizei identitare cu care se confruntă în continuare cetățenii moldoveni.

„Problema în R. Moldova este că dacă vrei să lupți cu dezinformarea, explică-i lui ce este el. Pentru că dacă nu știi cine ești, orice vânt bate, te poate apuca. Orice boare vine, te apucă răceala. Când nu știi cine ești, nu poți să ai politică externă. Când nu știi cine ești, nu știi în ce direcție te duci, n-ai nicio fermitate și nu ai o convingere a propriilor tale opțiuni. (…) R. Moldova este născută ca o problemă identitară. Atât timp cât chestiunea identitară nu este lămurită, tot războiul nostru împotriva dezinformării ratează punctul principal. Apropo de vizita Patriarhului acolo, de prezența bisericii românești acolo, lupta noastră cu Rusia de fapt și dezinformarea este o prezență identitară mai fermă acolo”, a subliniat sociologul român.

Sondajul CBS-Axa a fost realizat pe un eșantion de 1020 de persoane din Republica Moldova, iar marja de eroare este de 3%. Cercetarea a fost finanţată şi realizată la comanda IDIS Viitorul şi Fundația Universitară a Mării Negre.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.