VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Partidul „Șansă” contestă alegerile locale generale: Să fie declarate nule!

Partidul Politic „Șansă” a contestat rezultatele alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023.

Într-o declarație remisă presei se menționează că în toate cele 36 de circumscripții electorale de nivelul II au fost depuse contestații juridice argumentate prin care s-a solicitat consiliilor electorale de circumscripție să infirme rezultatele alegerilor pe fiecare circumscripție în parte și să ceară de la CEC declararea alegerilor nule.

„Temeiurile infirmării alegerilor sunt gravele încălcări ale legislației electorale în administrarea procesului electoral, fapt ce a dus la influențarea rezultatelor și atribuirea eronată a mandatelor de aleși locali. Acest fapt se datorează excluderii abuzive și ilegale cu doar o zi înainte de alegeri a tuturor candidaților partidului politic „Șansă” prin aplicarea ștampilei „Retras” în toate buletinele, în baza unei dispoziții ilegale ale Comisei pentru Situații Excepționale”, se arată în declarație.

Totodată, reprezentanții „Lansă” susțin că „organele electorale nu aveau niciun drept legal de retrage candidații partidului până la finalizarea tuturor litigiilor electorale care se află pe rol în instanța de judecată”.

Ținem să remarcăm că potrivit prevederilor legale, o dată cu contestarea actului de anulare a înregistrării, acesta se consideră suspendat de drept și nu poate fi executat până la emiterea unei decizii definitive. Cu regret, această normă legală nu s-a executat. Astfel, alegerile s-au petrecut cu un concurent electoral eliminat ilegal din buletine, iar zeci de mii de alegători au fost în imposibilitate de a-și exercita liber dreptul la vot. Mulți cetățeni au votat chiar în dreptul candidatului retras iar foarte mulți alegători, în semn, de protest au boicotat acest scrutin. Aceste circumstanțe denotă că alegerile s-au desfășurat cu sfidarea gravă a principiilor democratice ale unui statul de drept, a suveranității poporului, fiind sfidate atât drepturile electorale ale alegătorilor cât și ale candidaților, cărora li s-a violat dreptul de a fi aleși”, se mai arată în comunicat.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.