VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Partidul „Șansă”, afiliat penalului Ilan Șor, în vizorul Ministerului Justiției pentru refuzul de a oferi informații legate de finanțare

Comisia Electorală Centrală a sesizat Ministerul Justiției pentru a obliga Partidul „Șansă”, afiliat condamnatului penal Ilan Șor, să prezinte toate informațiile privind finanțările obținute în campania electorală din toamna trecută, inclusiv cele legate de donații. Autoritatea electorală a precizat, printr-un comunicat, că formațiunea a refuzat să-și onoreze aceste obligațiuni, iar, drept urmare, activitatea acesteia riscă să fie limitată, inclusiv la capitolul de gestionare a fondurilor sau de organizare a acțiunilor publice.

„Comisia reține că reprezentanții partidului nu au cooperat cu autoritatea electorală, nu au dat curs solicitării Comisiei de a se înfățișa la sediul acesteia și nu au prezentat actele care le-au fost cerute. Din această cauză, grupul de control nu a avut acces direct la toate registrele contabile și/sau documentele primare care au stat la baza înregistrărilor contabile deținute de concurentul electoral. Respectiv, controlul s-a limitat doar la examinarea datelor din rapoartele financiare ale concurentului electoral Partidul Politic „ȘANSĂ”, a informațiilor oficiale suplimentare primite la solicitarea Comisiei de la Serviciul Fiscal de Stat, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și a celor colectate de grupul de control”, se arată într-un comunicat al CEC.

Totodată, autoritatea electorală amintește că, la începutul lunii ianuarie, având acumulate probe și în temeiul prevederilor legale, agenții constatatori din cadrul CEC au pornit și au înregistrat procese contravenționale în privința liderului Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, a trezorierului formațiunii și a 76 de donatori, în privința cărora există suspiciuni de încălcare a legislației.

„În conformitate cu prevederile Legii privind partidele politice, activitatea partidului politic poate fi limitată dacă prin acțiunile acestuia se aduc prejudicii grave pluralismului politic sau principiilor democratice fundamentale, în speță, pentru neprezentarea raportului privind gestiunea financiară sau a informațiilor necesare efectuării supravegherii și controlului finanțării partidului politic, în termenul și formatul stabilit de Comisia Electorală Centrală”, se mai arată în comunicatul instituției.

În aceste condiții, CEC a sesizat Serviciul Fiscal de Stat pentru verificarea corectitudinii colectării donațiilor de către Partidul „Șansă”, care s-ar fi făcut în lipsa actelor cu regim special, cum ar fi bonuri de plată, și Ministerul Justiției să întreprindă acțiunile necesare în vederea obligării partidului politic să prezinte datele necesare și să se conformeze prevederilor legale relevante. 

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.