Parlamentul European va desfășura o nouă sesiune plenară la Strasbourg în perioada 7-10 octombrie. Printre temele importante de discuție se numără întărirea rezilienței Republicii Moldova în fața influențelor rusești, în contextul alegerilor prezidențiale programate pentru 20 octombrie 2024, și organizarea unui referendum privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană, transmite Agerpres.
Pe agenda sesiunii se află votarea unei rezoluții care vizează ingerința Rusiei în alegerile din Republica Moldova. Autoritățile de la Chișinău și-au exprimat îngrijorarea cu privire la tacticile hibride folosite de Moscova pentru a împiedica progresele țării, condusă de președinta pro-europeană Maia Sandu, pe calea integrării europene.
Această preocupare este amplificată de statutul de țară candidată pe care Republica Moldova l-a obținut în iunie 2022, și care reflectă angajamentul Uniunii Europene de a sprijini aspirațiile de integrare ale Chişinăului.
De asemenea, în cadrul sesiunii, eurodeputații vor aborda și alte subiecte de actualitate. Luni, 7 octombrie, se va discuta despre marcarea unui an de la atacurile teroriste ale Hamas în Israel, unde deputații europeni au adoptat anterior rezoluții solicitând încetarea focului și ajutor umanitar.
Totodată, se va analiza escaladarea violențelor din Orientul Mijlociu și ultimele evoluții din Liban, în contextul războiului în desfășurare și al tensiunilor dintre Israel și Hezbollah.
În plus, parlamentarii vor evalua impactul reintroducerii controalelor la frontiere în Spațiul Schengen, o măsură adoptată de Germania, care ar putea influența migrația și securitatea internă în Europa. Discuțiile se concentrează pe implicațiile acestei decizii asupra libertății de circulație în interiorul Uniunii Europene.