VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Parlamentul European a aprobat raportul privind îmbunătățirea conexiunilor feroviare cu R. Moldova și Ucraina

Parlamentul European a aprobat marți, în plen, cu o majoritate largă, raportul europarlamentarului Daniel Buda privind îmbunătățirea cooperării în domeniul securității și a conexiunilor feroviare cu Ucraina și Republica Moldova, conectarea porturilor de la Marea Neagră la nodurile de transport și la rețeaua TEN-T și gestionarea migrației în Marea Mediterană, scrie Calea Europeană.

Potrivit sursei citate, raportul a fost adoptat cu 559 voturi pentru, 20 împotrivă și 36 de abțineri. Documentul este un raport din proprie inițiativă privind cooperarea transfrontalieră cu țările învecinate.

„Cooperarea transfrontalieră cu țările vecine din afara UE promovează democrația și a fost un instrument important pentru a facilita cooperarea între regiunile în cauză de pe cele două părți ale frontierei UE. Am cerut Comisiei Europene să aloce mai mulți bani pentru cooperarea transfrontalieră, având în vedere realitatea actuală. Indiferent dacă vorbim despre vecinătatea sudică sau estică, UE se confruntă cu provocări. Astfel, recomandăm să ne concentrăm pe o mai mare complementaritate între proiecte, pe sinergii între fonduri, precum și pe o simplificare maximă a procedurilor”, a declarat Daniel Buda.

În cadrul cooperării transfrontaliere cu vecinii, deputații europeni subliniază importanța sinergiei cu alte instrumente de finanțare ale UE și cu programele specifice care abordează prioritățile regionale, solicită Comisiei să reducă sarcinile birocratice și să acorde atenție zonelor rurale transfrontaliere care luptă împotriva provocărilor demografice și solicită implicarea maximă în pregătirea și implementarea proiectelor a autorităților regionale și locale și a reprezentanților societății civile și ai sectorului privat.

Deși barierele lingvistice și diferențele culturale sporesc dificultățile de comunicare în contactele transfrontaliere, deputații subliniază importanța cooperării transfrontaliere în consolidarea democrației locale și a capacităților administrative ale țărilor partenere. De asemenea, ei subliniază importanța dialogului cu o serie de părți interesate, inclusiv mediul academic, sectorul privat, cetățenii și ONG-urile.

Ca reacție la agresiunea rusă în Ucraina, cooperarea transfrontalieră cu Rusia și Belarus a fost suspendată, iar fondurile au fost redirecționate către Ucraina și Moldova. Deputații europeni subliniază acum necesitatea de a lucra la apărarea colectivă în cadrul cooperării transfrontaliere, solicită dezvoltarea infrastructurii de transport, în special a conexiunilor feroviare și a instalațiilor de depozitare din apropierea granițelor cu Ucraina și Moldova, pentru a eficientiza fluxul de mărfuri și cereale.  Deputații europeni subliniază, de asemenea, importanța sprijinirii implementării surselor regenerabile de energie și a consolidării eficienței energetice pentru a reduce dependența de Rusia. Aceștia deplâng influența Rusiei în țările vecine prin manipulare și dezinformare și solicită o cooperare consolidată în sectoarele educației și culturii cu țările afectate.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.