Parlamentarele din cadrul Platformei Femeilor Deputate au început procesul de ratificare de către Republica Moldova a Convenției Organizației Internaționale a Muncii (OIM) nr. 190 privind violența și hărțuirea în lumea muncii. Deputatele, împreună cu reprezentantele Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Afacerilor Interne, OIM și ale altor organizații partenere, societății civile au creat un grup de inițiativă și au elaborat o foaie de parcurs pentru ratificarea Convenției.
Deputata Angela Munteanu-Pojoga a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă organizate cu prilejul lansării procesului de ratificare a Convenției, că aceasta este un document de referință. „Este primul standard internațional al muncii care abordează violența și hărțuirea în lumea muncii și care oferă o oportunitate unică de a modela un viitor al muncii bazat pe echitate și justiție socială”, a menționat deputata.
Corina Ajder, Secretar de Sat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, a spus că scopul este ca, în toamna anului 2023, Convenția să fie ratificată. „În primul rând, trebuie să aducem prevederile Convenției cât mai aproape de oameni. Va trebui să ne asigurăm că Inspecția Muncii are cunoștințele necesare pentru a putea răspunde mai eficient la problema violenței în lumea muncii”, a menționat Corina Ajder.
Nelea Rusu, reprezentanta Misiunii de la Chișinău a Organizației Internaționale a Muncii, a reiterat angajamentul OIM de a promova ratificarea și punerea în aplicare a Convenției 190, astfel încât prin eforturi comune să poată fi conturat un viitor al muncii bazat pe demnitate și respect, fără violență și hărțuire, și a invitat constituenții, actorii principali și reprezentanții societății civile să se implice.
Potrivit Liliei Franț, vicepreședinta Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, tinerii, femeile cu vârste de peste 50 de ani sunt categorii vulnerabile pe piața muncii, iar Convenția privind violența și hărțuirea în lumea muncii le va garanta un mediu în care să activeze mai sigur.
Svetlana Andrieș, specialist pe programe de la UN Women Moldova, a menționat că Entitatea Națiunilor Unite pentru egalitatea de gen și abilitarea femeilor salută și felicită inițiativa Platformei Femeilor Deputate din Republica Moldova de a lansa ratificarea Convenției 190. „UN Women va continua să susțină procesul de creare a mecanismelor instituționale de prevenire și combatere a hărțuirii sexuale la locul de muncă, în instituțiile publice, precum și în companiile private”, a specificat Svetlana Andrieș.
Deputata Iulia Dascălu a spus că această acțiune nu este un gest ceremonial, dar este dovada unui angajament de muncă în colaborare cu Guvernul, sindicatele și societatea civilă. „Astfel, Republica Moldova se alătura țărilor din întreaga lume pentru a proteja angajații și pentru a garanta că au locuri de muncă sigure, respectuoase, pe care cu adevărat le merită. Până în prezent, acest document a fost ratificat de către 25 de țări, iar Republica Moldova cu siguranță va fi următoarea”, a conchis Iulia Dascălu.
Convenția OIM 190 protejează toți lucrătorii din economia formală și informală, inclusiv voluntari, stagiari și ucenici și stabilește, în mod clar, rolul guvernelor și al partenerilor sociali în prevenirea, abordarea și remedierea violenței și a hărțuirii.
Recent, la inițiativa deputatei Angela Munteanu-Pojoga, Parlamentul a aprobat, în cea de-a doua lectură, un alt document normativ important pentru protecția drepturilor angajatelor și angajaților, care prevede combaterea fenomenului hărțuirii la locul de muncă. Proiectul urmărește racordarea legislației naționale la standardele internaționale, în special la Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul).