VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

După demisia lui Iulian Muntean, Parlamentul anunță concurs pentru funcția de membru al CSM

Parlamentul a emis un anunț privind organizarea concursului pentru selectarea a doi candidați la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din partea Parlamentului. Este vorba despre locul care a rămas vacant după plecarea lui Iulian Muntean, dar și cel de-al șaselea membru CSM care încă nu a fost desemnat de legislativ.

Potrivit legislației, Consiliul Superior al Magistraturii este constituit din 12 membri. Șase dintre ei sunt desemnați de către Adunarea Generală a Judecătorilor, iar ceilalți șase, care nu fac parte din rândul judecătorilor, sunt numiți de Parlament, cu votul a trei cincimi dintre deputații aleși.

Potrivit Parlamentului, candidații la concurs trebuie să întrunească cumulativ mai multe condiții, printre care: deținerea diplomei de licență în domeniul juridic sau alt domeniu relevant; experiență în domeniul dreptului și o activitate notorie în domeniul jurisprudenței sau în alt domeniu relevant de cel puțin zece ani; reputație profesională și integritate personală; să nu activeze, în momentul depunerii dosarului, în cadrul organelor puterii legislative, executive sau judecătorești.

De asemenea, candidații nu trebuie să aibă antecedente penale, să nu aibă interdicția de a ocupa funcții publice sau de demnitate publică, care derivă dintr-un act de constatare al Autorității Naționale de Integritate și să nu aibă, în ultimii cinci ani, înscrieri în cazierul privind integritatea profesională cu privire la rezultatul negativ al testului de integritate profesională pentru încălcarea obligației de a nu admite manifestări de corupție.

Concursul se va desfășura în trei etape: depunerea și admisibilitatea dosarelor, evaluarea integrității candidaților de către comisia specială (pre-vetting), concursul dosarelor și interviul. De menționat că persoanele care nu vor promova evaluarea comisiei speciale nu vor fi admise la următoarea etapă a concursului.

Persoanele interesate pot depune dosarele până la data de 10 noiembrie, ora 14:00.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.