În perioada concediului de maternitate, femeile însărcinate vor putea activa și, concomitent, vor beneficia de indemnizație. Decizia a fost luată astăzi de Guvern, care a făcut mai multe modificări la Regulamentul cu privire la plata indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă.
Documentul mai prevede că indemnizația de maternitate va putea fi calculată din venitul unuia dintre soții asiguraţi, ceea ce va putea determina o valoare mai mare a alocației. Așadar, calcularea indemnizației din salariul soțului va fi posibilă doar dacă acesta confirmă că are un stagiu total de cotizare de cel puțin trei ani sau un stagiu de cotizare de cel puțin 9 luni, realizat în ultimii doi ani premergători datei acordării concediului de maternitate.
Codul Muncii prevede că femeilor salariate li se acordă un concediu de maternitate ce include o perioadă prenatală de 70 de zile o perioadă postnatală cu o durată de 56 de zile calendaristice. Pentru a înregistra concediul de maternitate, gravida, în mod obligatoriu, trebuie să se afle în evidenţa medicului de familie.
Indemnizaţia de maternitate se acordă, începând cu săptămâna a 30-a de sarcină. Cuantumul acesteia este de 100% din baza de calcul a indemnizaţiilor şi constituie venitul mediu lunar realizat în ultimele 6 luni calendaristice premergătoare lunii producerii riscului asigurat.