Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a organizat o nouă rundă de consultări publice asupra pachetului de legi care vizează activitatea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). La ședință au participat deputați, reprezentanți SIS, ai Ministerului Apărării, ai Curții de Apel, ai Băncii Naționale a Moldovei, ai Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, reprezentanți ai societății civile și procurori.
La ședința de astăzi, discuțiile s-au axat pe articolul 18 din proiectul de lege privind Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova, care se referă la atribuțiile directorului instituției. Totodată, participanții au convenit că, la ședința următoare, vor discuta despre mandatul de securitate.
Pachetul de legi care vizează activitatea Serviciului de Informații și Securitate conține trei inițiative legislative, aprobate de Parlament în prima lectură. Proiectul legii privind Serviciul de Informații și Securitate are scopul de a asigura independența instituției. Documentul va reglementa detaliat atribuțiile, obligațiile și drepturile SIS, fiind stabilite clar categoriile de fapte, riscuri și amenințări, care prezintă un pericol deosebit pentru securitatea națională. De asemenea, modificările la Legea privind statutul ofițerului de informații și securitate vizează schimbarea unor condiții ce țin de angajare. În același timp, proiectul Legii privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă are scopul de a delimita competențele SIS și de a le ajusta la standardele serviciilor speciale din țările cu democrație consolidată.
În perioada următoare, vor fi organizate mai multe consultări publice pentru definitivarea documentelor și pregătirea pentru lectura a doua.