Creștinii ortodocși care țin calendarul vechi sărbătoresc azi Nașterea Maicii Domnului, cunoscută în popor sub numele de Sfanta Maria Mică, spre deosebire de Adormirea Maicii Domnului care poartă denumirea de Sfânta Maria Mare. Este prima sărbătoare cu cruce rosie din noul an bisericesc, care începe în septembrie.
Din Maica Domnului S-a născut ca Om, Fiul lui Dumnezeu cel Veșnic. Prin acordul ei și prin lucrarea Sfântului Duh, ea a dat trup Fiului Veșnic al lui Dumnezeu, Iisus Hristos.
Maica Domnului, Fecioara Maria, s-a născut din părinții Ioachim si Ana, înaintați în vârstă, ca rod al rugăciunii lor. Dumnezeu a ascultat rugăciunea lor și le-a daruit-o pe cea care avea să devină sălașul lui Hristos.
Maica Domnului a fost dusă la Templul din Ierusalim la vârsta de 3 ani, acolo unde Fecioara Maria se va pregăti să devină templu viu, adică cea din care Hristos va lua firea omenească pentru a o îndumnezei.
Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului s-a statornicit între două sinoade ecumenice organizate la mijlocul secolului al V-lea.
În prezent, în Republica Moldova, aproximativ 114 mii de femei și fete poartă numele Maria.