Creștinii ortodocși de stil vechi îl cinstesc azi pe Sfântul Mucenic Dimitrie. În tradiţia populară, Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de mir este patronul păstorilor şi vestitorul iernii.
Sfântul Dimitrie a trăit în cetatea Salonicului (actuala Grecie) în secolul al IV-lea, în vremea împăraților romani Dioclețian și Maximian. Mucenicul, care se trăgea dintr-o familie înstărită, fiind fiul prefectului Salonicului, a fost un militar de carieră. A mărturisit credința în Hristos și a îndemnat pe mulți să se convertească la creștinism, în pofida persecuțiilor și a interdicțiilor impuse de autoritățile române. Pentru aceasta, a fost întemnițat și apoi ucis cu sulițele, la ordinul împăratului Maximian.
În prezent, în Moldova peste 35 700 de bărbați poartă numele Dumitru, iar peste 18300 – Dmitri. De asemenea, 202 sunt Dimitrie, iar 200 sunt scriși în acte Dima.
De asemenea, ortodocșii de stil nou îi prăznuiesc azi pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, care pe stil vechi sunt cinstiți în data de 21 noiembrie.