Ortodocșii de stil vechi îl cinstesc astăzi pe unul dintre cei mai venerați mucenici ai creștinilor de Răsărit, Sfântul Pantelimon, printre primii tămăduitori ai începutului creștinismului și cunoscători ai medicinii din secolele III și IV după Hristos.
Sfântul Pantelimon a fost un taumaturg, adică un făcător de minuni și tămăduitor, care a folosit cunoașterea medicinii vremii, dar și puterea care vine de la Dumnezeu, prin rugăciune.
A învățat tainele medicinii de la celebrul medic al acelor vremuri Eufrosin. După lungi lecții, a devenit cunoscut în regiune pentru priceperea sa. Ulterior, după multe discuții cu preoții creștini, și-a dat seama că o altă latură a medicinii este vindecarea sufletului.
Sfântul Pantelimon s-a născut la sfârșitul secolului al III-lea într-o familie destul de înstărită, dintr-un tată care credea încă în zeități și dintr-o mamă creștină. Mucenicul a văzut lumina zilei în Nicomedia, actualul oraș din Turcia de vest, Izmit, aflat la câteva zeci de kilometri de viitoarea metropolă a creștinătății răsăritene Constantinopol, actualul oraș Istanbul.
Pantelimon a fost ucis prin decapitare din porunca unuia dintre împărații Imperiului Roman din acea perioadă, Maximian Galeriu, într-o perioadă extrem de grea de persecuție pentru cei ce promovau învățăturile lui Iisus Hristos.
Moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon au fost duse în mai multe țări, iar capul lui este păstrat la Mănăstirea Rusicon de pe Muntele Athos din Grecia.
Potrivit tradiţiei, în această zi, mii de oameni vin la biserică pentru a se ruga sfântului de tămăduire spirituală şi fizică. În Republica Moldova, conform datelor ASP, aproximativ 600 de bărbați poartă numele Pantelimon și derivatele lui, inclusiv Pintilie.