VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Orașul București, în prag de criză energetică

O datorie de peste 200 de milioane de euro a Primăriei București riscă să bage capitala României într-o criză energetică, ce ar putea afecta un milion de locuitori ai metropolei. Mai exact, compania Primăriei Generale, Termoenergetica, nu și-a plătit datoriile de aproape un miliard de lei românești (201 mil. de euro) către ELCEN (Societatea Comercială Electrocentrale București), care este principalul producător de energie termică din București.

Din această cauză, ELCEN nu are acum bani să cumpere gazul necesar pentru producția energiei termice. Termenul până la care compania poate face achiziții este 1 octombrie.

Potrivit digi24.ro, situația este îngrijorătoare, iar ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, propune ca soluție fuziunea dintre cele două companii. De asemenea, problema are și dedesubturi politice, susține demnitarul.

”M-am adresat domnului primar general, Nicușor Dan, de peste o lună și jumătate. Nu mi-a răspuns. N-am înțeles atitudinea de a rămâne în birou când ai un milion și ceva de oameni care nu știu dacă la iarnă vor avea încălzire și apă caldă. Să vină să facem un grup de lucru și să nu mai punem un pansament pentru iarnă, ci să găsim o soluție pentru sistemul de termoficare. Toate orașele din țară și din lume, care au reușit să aibă un sistem de termoficare performant, au făcut o fuziune între compania care produce agentul termic și compania care îl furnizează populației. Asta este și soluția către București. Dar ca să se întâmple această fuziune trebuie să fim la zi cu plățile între cele două companii, să nu mai existe aceste datorii”, a declarat Sebastian Burduja.

Demnitarul a mai precizat că dacă administrația Bucureștiului nu este în stare să gestioneze sistemul, Ministerul Energiei își arată toată deschiderea să-l preia.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.