În sesiunea ordinară trecută, Parlamentul a denunțat opt acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente (CSI).
Potrivit serviciului de presă al Legislativului, documentele țin de domeniile energetic, educațional, protecției muncii, standardizării, lichidării consecințelor situațiilor excepționale, comerțul liber.
„În contextul parcursului european al țării noastre, participarea în angajamentele sau proiectele CSI devine irelevantă”, precizează sursa citată.
Printre acordurile denunțate figurează Convenția cu privire la Adunarea Interparlamentară a statelor membre ale CSI, Acordul care prevede crearea și activitatea Teleradiocompaniei Interstatale „MIR” sau Acordul cu privire la interacțiunea în domeniul preîntâmpinării și lichidării consecințelor situațiilor excepționale cu caracter natural și tehnogen, încheiat la Minsk la 22 ianuarie 1993.
De asemenea, a fost denunțat Acordul cu privire la colaborarea în domeniul protecției muncii, Acordul cu privire la promovarea unei politici coordonate în domeniul standardizării, metrologiei și certificării și Acordul cu privire la susținerea și dezvoltarea micului antreprenoriat în statele membre ale CSI. La ultima ședință a Parlamentului din sesiunea de primăvară 2023 au mai fost denunțate Acordul de colaborare pentru formarea spațiului unic (comun) educațional în cadrul Comunității Statelor Independente și Acordul privind barierele tehnice în zona comerțului liber.
Alte șase proiecte de denunțare a acordurilor cu CSI sunt înregistrate în Parlament și urmează a fi examinate de deputați.
De menționat că, anterior, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a adresat un demers Guvernului prin care a solicitat inițierea procedurii regulamentare de retragere a Republicii Moldova din Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente.