VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

ONU se declară „foarte îngrijorată” de procesele planificate pentru prizonierii de război ucraineni

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), prin vocea purtătorului de cuvânt, s-a declarat „îngrijorat” după raportările că Rusia și separatiștii din Donețk plănuiesc să-i judece pe prizonierii ucraineni de război la Mariupol, într-un „tribunal internațional” după cum se exprimă rușii. 

„Deși sunt puține detalii disponibile, fotografiile și filmările publicate în mass-media și pe rețelele de socializare par să arate cuști metalice construite în sala filarmonicii din Mariupol, aparent pentru a-i reține pe prizonierii de război în timpul procedurilor”, explică Ravina Shamdasani, purtătorul de cuvânt al OHCHR.

Shamdasani amintește că, sub protecția dreptului internațional, prizonierii de război au imunitate de combatant și nu pot fi urmăriți penal pentru că au participat la un conflict armat, chiar dacă au comis fapte care pot fi pedepsite prin legislația națională. În cazul în care aceștia sunt acuzați de crime de război, ei au dreptul la un proces echitabil: „Nicio sentință sau pedeapsă nu poate fi pronunțată decât de o instanță imparțială și constituită în mod regulat”.

Reprezentantul ONU a manifestat îngrijorarea legată și de condițiile în care combatanții au fost deținuți, acestora fiindu-le totodată încălcate mai multe drepturi precum acela de a avea acces la monitori independenți, dar și dreptul la prezumția de nevinovăție. Adesea, liderii din Rusia s-au referit la ei ca fiind criminali de război, naziști și teroriști.

Judecata ar putea avea loc chiar în următoarele zile. Luni, serviciile secrete ucrainene au anunțat că au obținut informații despre organizarea unui proces-spectacol al apărătorilor de la Azovstal, chiar la Mariupol.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.