VOCEA CARE NE UNEȘTE

ONU pregătește o misiune care să stabilească adevărul despre atacul asupra închisorii Olenivka

ONU pregătește o misiune care să stabilească adevărul despre atacul asupra închisorii Olenivka, aflată în zona controlată de trupele ruse în estul Ucrainei, unde, acum o săptămână, au fost ucişi cel puţin 50 de prizonieri de război ucraineni şi alţi cel puţin 70 au fost răniţi, printre ei numărându-se şi membri ai batalionului Azov care s-au predat la Mariupol.

Națiunile Unite spun că astfel răspund unei solicitări adresate de ambele tabere, care se acuză reciproc pentru atacul asupra închisorii Olenivka din sud-vestul orașului Doneţk, relatează agenţiile AFP şi EFE, citate de Agerpres.

Rusia susţine că atacul asupra închisorii a fost efectuat cu un lansator de rachete multiple HIMARS, aflat în dotarea armatei ucrainene și pe care l-a primit din partea SUA, iar Ucraina - că închisoare a fost atacată de mercenari ai companiei ruse private Wagner.

„Termenii de bază ai misiuni de anchetă sunt în curs de pregătire”, a declarat Antonio Guterres, secretarul general al ONU, manifestându-şi speranţa că va putea obţine acces din partea Ucrainei și Rusiei, precum și date necesare, precizând că, indiferent care vor fi concluziile acestei misiuni, ONU nu are autoritatea de a desfăşura „anchete penale”. Secretarul general al ONU a mai spus că organizaţia caută acum persoanele corespunzătoare, „independente şi competente”, care să facă parte din misiune.

Articole similare

spot_img

cele mai populare