VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

ONU: Atât Rusia, cât şi Ucraina au torturat prizonieri de război

Atât Rusia, cât şi Ucraina au torturat prizonieri de război în timpul conflictului caredurează deja de nouă luni, a comunicat marţi, 15 noiembrie Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), citând printre exemple utilizarea şocurilor electrice şi nuditatea forţată, potrivit Reuters.

Echipa ONU de supraveghere a drepturilor omului cu sediul în Ucraina s-a bazat pe concluziile din interviurile realizate în cazul a peste 100 de prizonieri de război de fiecare parte a conflictului.

„Interzicerea torturii şi a relelor tratamente este absolută, mai ales - în perioadele de conflict armat", a subliniat şefa echipei ONU, Matilda Bogner, în cursul unei videoconferinţe de la Kiev.

"Noi am documentat cazuri de tortură şi de maltratări, în principal când persoane erau capturate sau când ele erau supuse unui prim interogatoriu sau transferate în tabere de tranzit şi locuri de internare", a explicat Bogner.

Din partea prizonierilor de război capturaţi de forţele ruse, „marea majoritate a persoanelor pe care le-am intervievat ne-au spus că au fost torturate şi maltrate în timpul detenţiei" în fiecare zi, a indicat Bogner.

După capturarea lor, unii prizonieri au fost bătuţi. Ei au fost apoi transportaţi spre locul de detenţie „adesea în camioane sau autobuze supraaglomerate", fără să aibă întotdeauna acces la apă sau la toaletă timp de mai mult de o zi.

„Mâinile le erau legate şi ochii acoperiţi cu bandă adezivă atât de strâns încât le lăsa răni la încheieturile mâinilor şi pe faţă", adaugă responsabila ONU.

La sosirea lor în locurile de detenţie, prizonierii de război erau supuşi unor „proceduri de filtrare”, potrivit mărturiilor culese de ONU, în timpul cărora erau bătuţi în mod prelungit, ameninţaţi, atacaţi de câini sau dezbrăcaţi.

Ea a amintit că cele două ţări sunt părţi ale celei de-a treia Convenţii de la Geneva, care stabileşte exigenţele privind tratamentul prizonierilor de război.

În ultimele luni, misiunea a intervievat 159 prizonieri de război (139 de bărbaţi şi 20 de femei) deţinuţi de Rusia şi grupări armate afiliate ei şi 175 prizonieri de război (toţi bărbaţi) deţinuţi de Ucraina.

Misiunea a beneficiat de un acces fără îngrădiri la locurile de detenţie a prizonierilor controlate de guvernul ucrainean, dar ONU, în pofida cererilor sale, nu a obţinut întotdeauna acces confidenţial la prizonierii de război deţinuţi de Rusia şi de grupările armate afiliate ei. ONU a putut totuşi să discute cu prizonieri de război care au fost eliberaţi.

Rusia, care a invadat Ucraina în 24 februarie, neagă tortura sau alte forme de maltratare a prizonierilor de război. Kievul a declarat anterior că verifică toate informaţiile referitoare la tratamentul prizonierilor de război şi că va investiga orice încălcare şi va lua măsurile legale care se impun, notează Reuters

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.