VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

ONG-urile de media condamnă inițiativa autorităților din UTA Găgăuzia de a impune condiții presei din autonomie

Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media condamnă cu vehemență tentativele Comitetului Executiv al unității teritoriale autonome Găgăuzia de a împiedica activitatea profesională a jurnaliștilor prin instituirea unor mecanisme arbitrare și abuzive de condiționare a activității presei online printr-o aprobare din partea autorităților găgăuze. ONG-urile cer retragerea neîntârziată a inițiativei legislative ce contravine flagrant Constituției R. Moldova și tratatelor internaționale la care țara noastră este parte, conform unei declarații publicate de Centrul pentru Jurnalism Independent. 

La 22 februarie, publicul larg a avut ocazia să se familiarizeze cu o inițiativă legislativă a autorităților din Găgăuzia. S-a întâmplat în contextul desfășurării unor consultări publice – anunțate cu o zi înainte de ședința propriu-zisă – la care au participat, în principal, membrii Adunării Populare a unității teritoriale autonome Găgăuzia (UTAG), dar și unii membri ai Comitetul Executiv al UTA Găgăuzia. Inițiativa legislativă a fost aprobată de organul executiv al UTAG la 4 ianuarie și presupune o serie de intervenții pe mecanismele de funcționare a furnizorului public de servicii media audiovizuale Gagauziya Radio Televizionu (GRT), precum și crearea unui mecanism de autorizare a presei online din Găgăuzia.

ONG-urile semnatare subliniază că instituirea unor condiționalități, precum obținerea unui act permisiv din partea autorităților UTAG, pentru ca mass-media online să poată furniza informații publicului constituie o încălcare a dreptului constituțional la libera exprimare.

„Prevederile proiectului de lege elaborat de organul executiv al Găgăuziei depășesc obiectul de reglementare al Legii UTAG a audiovizualului și contravin legislației statului (art. 32 al Constituției Republicii Moldova, Legea nr. 64/2010 cu privire la libertatea de exprimare, Legea nr. 241/2007 comunicațiilor electronice, Legea nr. 160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător ș.a.), precum și tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte”, notează organizațiile de media.

Organizațiile semnatare recunosc necesitatea ajustării Legii UTAG a audiovizualului la cerințele stabilite în legislația națională, dar și la standardele internaționale. În același timp, ONG-urile subliniază că intervențiile pe mecanismele ce vizează activitatea GRT, propuse de Comitetul Executiv al UTAG, sunt irelevante demersului de a îmbunătăți calitatea legii locale. Reducerea cotei de difuzare a conținutului în limba găgăuză, investirea directorului tehnic/financiar cu atribuția de administrare a GRT sau reducerea numărului membrilor Consiliului de Supraveghere pe motiv că „este complicat să aduni atâția oameni în același loc” nu constituie modificări pertinente de a duce la îmbunătățirea reglementărilor locale. 

ONG-urile semnatare condamnă tentativele autorităților din UTAG de a submina libertatea presei, reamintind că acesta nu este singurul derapaj de acest fel. Cerem autorităților UTAG să retragă neîntârziat inițiativa legislativă ce contravine flagrant Constituției Republicii Moldova și tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.