VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Omagiu pentru Biserica Ortodoxă Română. Anul 2025, declarat Centenar al Patriarhiei Române

Camera Deputaților a Parlamentului României a adoptat un proiect de lege prin care anul 2025 a fost declarat la nivel național Anul Centenar al Patriarhiei Române. Proiectul a fost conceput în contextul în care, în 2025, Biserica Ortodoxă Română va împlini 140 de ani de la recunoașterea Autocefaliei (aprilie 1885) și 100 de ani de la ridicarea sa la rangul de Patriarhie (februarie 1925), scrie basilica.ro. Legea a înregistrat 247 de voturi „pentru” și opt abțineri. 

„Cu prilejul sărbătoririi Anului Centenar al Patriarhiei Române, Biserica Ortodoxă Română organizează activități şi evenimente prin care să omagieze memoria tuturor acelora care s-au ostenit pentru recunoașterea oficială a Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române şi dobândirea rangului ei de Patriarhie”, prevede actul normativ adoptat.

Pe această cale, Parlamentul, Administrația Prezidențială, Guvernul, autoritățile administrației publice locale, precum și instituțiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora vor putea organiza din propria inițiativă evenimente aniversare.

„Prezenta propunere legislativă prin care dorim ca anul 2025 să fie declarat «Anul Centenar al Patriarhiei Române» creează cadrul, prilejul, dar și datoria, de a omagia cu recunoștință memoria tuturor acelora care s-au ostenit pentru recunoașterea oficială a Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române și dobândirea rangului ei de Patriarhie”, se arată în motivația proiectului publicat pe site-ul Camerei Deputaților, potrivit sursei citate. 

Proiectul de lege a fost depus în Parlamentul României în octombrie 2023, iar în decembrie 2023 a fost adoptat de Senat.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.