Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Olesea Stamate, susține că Centrul Național Anticorupție (CNA) și Procuratura Anticorupție (PA) nu pot fi comasate. Potrivit acesteia, în cadrul PA activează procurori iar ofițerii CNA sunt detașați de alte instituții care au organ de urmărire penală și nu pot fi angajați ai procuraturii. Declarația a fost făcută la emisiunea „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.
„Într-o structură procuratorială activează procurori. Ofițerii de urmărire penală și ofițerii de investigație sunt detașați. Fie că sunt detașați de la CNA, de la MAI sau Serviciul Vamal sau oricare instituție care are organ de urmărire penală. Ei nu pot fi stafful Procuraturii, ei sunt detașați. Dacă se lichidează CNA acești ofițeri de urmărire penală și ofițeri de investigații trebuie să plece undeva ca ulterior să fie detașați la noua procuratură. Ei ipotetic ar putea trece la MAI, la vamă, la frontieră, ca ulterior să fie detașați. Salariile la CNA sunt mai mari decât la MAI. Ofițerii CNA sunt specializați pe lupta cu corupția și ei au experiența respectivă. Mie mi-e frică că în cazul lichidării CNA, ofițerii buni din CNA nu vor pleca la MAI. Este și un salariu mai mic, poate și din punct de vedere al imaginii și prestigiului, nu vor fi interesați să plece la MAI ca ulterior să fie detașați la PA”, susține președinta comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Olesea Stamate.
Deputata menționează că o soluție ar fi ca Centrul Național Anticorupție să continue să investigheze corupția mică și sistemică iar Procuratura Anticorupție – corupția mare.
„Trebuie de evaluat de fapt procurorii și ofițerii de urmărire penală și de investigații de la CNA. Una din obțiuni pentru a evita această concurență care există între PA și CNA ar fi să decuplăm CNA de PA.CNA să continue să investigheze corupția mică și sistemică, lucrând cu procuraturile municipale, iar PA să aibă dosare doar în exercitare, pe corupția mare”, a conchis Stamate.
Amintim că Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție ar putea fi comasate, iar în locul lor să fie creată Direcția Națională Anticorupție. În această nouă instituție ar urma să activeze doar procurori și ofițeri de investigații care au trecut evaluarea externă și extraordinară a integrității. Despre acest lucru a vorbit anterior președintele Parlamentului, Igor Grosu și președinta țării, Maia Sandu.