VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Oficialii de la Kiev prevăd sfârșitul lui Putin: „Numărătoarea inversă a început”

Mai mulți oficiali ucraineni de rang înalt au declarat pentru BBC că regimul lui Putin „nu poate și salvat” și că recentele evoluții din Rusia au demonstrat că acesta se apropie de sfârșit.

Atenția oficialilor ucraineni s-a concentrat direct asupra revoltei Grupului Wagner și a consecințelor acesteia pentru Vladimir Putin și desfășurarea războiului în Ucraina. BBC scrie că rebeliunea din Rusia a întărit viziunea Kievului că timpul lui Putin ca președinte al Rusiei se apropie de sfârșit.

„Cred că numărătoarea inversă a început”, a spus Andrii Yermak, cel mai apropiat consilier al președintelui Zelensky.

„Această (Rusia) este o țară teroristă al cărei lider este o persoană inadecvată care a pierdut legătura cu realitatea. Lumea trebuie să ajungă la concluzia că este imposibil să aibă o relație serioasă cu această țară”.

Înalți oficiali ucraineni care au vorbit cu BBC, la Kiev, au susținut că președintele Putin nu ar putea supraviețui unei pierderi catastrofale de autoritate.

Potrivit acestora, totul a început cu decizia dezastruoasă de a declanșa o invazie pe scară largă în Ucraina în februarie anul trecut. Revolta Wagner și denunțarea de către Prigojin a justificărilor Kremlinului pentru război au eliminat, spun ei, ceea ce mai rămăsese din șansele lui Putin de a rezista. „Regimul Putin nu mai poate fi salvat”, a insistat unul dintre ei.

Potrivit BBC, ucrainenii poartă un război mediatic inteligent și sunt atenți în mesajele pe care le transmit propriului popor și aliaților occidentali, precum și inamicilor de la Moscova.

Alți oficiali de rang înalt de la Kiev sunt convinși că Putin are de înfruntat unele rețele informale, dar organizate, de persoane din interior dezamăgite.

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, a declarat pentru BBC că „Prigojin nu este cel mai înalt în grad. El ar putea deveni noua elită politică”.

Danilov a spus că printre aceștia se numără forțe de securitate, oficiali și reprezentanți ai oligarhilor ruși, care consideră că decizia lui Putin de a invada Ucraina a fost un dezastru personal pentru ei, precum și o amenințare pentru Rusia. Întrebat de BBC dacă are dovezi care să îi susțină analiza, Danilov nu a ezitat: „Nu fac speculații. Știm cine sunt acești oameni, știm despre viețile lor”.

Mihailo Podoliak, un alt consilier apropiat al președintelui Zelensky, este de acord că există „mai multe grupuri de oameni care doresc să preia puterea în Rusia”.

Sistemul construit de Putin, de sus în jos și autoritar, a fost, potrivit acestuia, înlocuit de un vid în centrul puterii.

Un alt oficial de rang înalt, care a vorbit sub condiția anonimatului, a mers și mai departe, sugerând că Putin ar fi forțat să îi demită pe ministrul apărării, Serghei Șoigu, și pe șeful Statului Major, generalul Valeri Gherasimov, poate ca răspuns la un alt eșec militar.

Înlăturarea celor doi a fost, de altfel, și principala cerere a lui Prigojin și a răzvrătiților Wagner. „Prigojin va obține ceea ce și-a dorit”, a prezis oficialul. „Viața sa politică nu s-a terminat. El nu va rămâne în exil în Belarus”.

Unii oficiali ucraineni împărtășesc teama care le dă insomnii liderilor occidentali – că o prăbușire a regimului Putin ar putea duce la un pericol real, în timp ce potențialii săi succesori se vor lupta pentru putere în țara cu cel mai mare arsenal de arme nucleare din lume.

Această perspectivă va fi cu siguranță o prioritate pe ordinea de zi a summitului NATO, care se va reuni luna viitoare la Vilnius.

Președintele Zelenski și consilierii săi doresc ca summitul să le ofere o cale fermă și  fără echivoc de aderare la NATO. Ei consideră că cel mai bun răspuns la instabilitatea din Rusia este de a prezenta un zid de fier Moscovei.

Dar incertitudinea din jurul președintelui Putin și a regimului său, după aproape un an și jumătate de război dezastruos și după drama Wagner, ar putea alimenta anxietatea acelor țări NATO care ar prefera ca războiul să se încheie în jurul mesei de negocieri, nu pe câmpul de luptă.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.