VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Oficial: Pe 29 noiembrie avem un deficit de energie electrică de 74%

Fenomen inexplicabil! Este reacția vicepremierului Andrei Spînu la creșterea bruscă a prețului la energia electrică pe piața externă, fapt ce cauzează pentru astăzi, 29 noiembrie, un deficit de energie de 74%.

Vicepremierul spune că pentru a nu rămâne în beznă, Energocom va procura energie de avarie, prețul căreia va fi anunțat ulterior, însă din experiența achizițiilor anterioare acesta variază între 200 și 300 de euro pentru 1MW/h.

Ieri, Moldelectrica a fost înștiințată de către compania Energocom că pentru astăzi, 29 noiembrie, nu a fost contractată întreaga cantitate prognozată a consumului de energie electrică, ceea ce va determina un deficit de 74%. Vicepremierul Andrei Spînu a făcut apel către cetățeni să economisească electricitate, întrucât tot deficitul va fi procurat la prețul energiei de avarie, care este mai mare decât prețul la bursă, scrie IPN.

„Din păcate, prețul energiei de avarie nu știm din timp care este. Avem un fenomen care nu ne este clar, o creștere semnificativă a prețului la energie electrică pe piața europeană, inclusiv în România. Avem creșteri de 30-40%. Energocom a licitat un preț mai mic și nu a putut să cumpere energie pentru toate orele pentru care a licitat. În acest sens, Moldelectrica a solicitat energie de avarie de la Transelectrica, România. E vorba de un deficit de 74% din ceea ce noi importăm de obicei. Mesajul este să economisim cât mai mult. Cu cât mai mult economisim, cu atât mai puțină energie electrică de avarie cumpărăm. Până acum prețul energiei de avarie este între 200 și 300 de euro, în funcție de zi”, a spus Andrei Spînu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.

Vicepremierul spune că autoritățile nu renunță la ideea de a reveni la achiziția de energie electrică de la centrala la Cuciurgan. Au loc discuții ca pentru luna decembrie, parțial, să se revină la energia electrică din stânga Nistrului.

„Cu Cuciurganul suntem într-o discuție permanentă, discutăm care sunt planurile pentru decembrie și dacă totuși putem ajunge la o înțelegere”, a punctat Andrei Spînu.

Ieri, ex-vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, menționa că, în pofida retoricii Tiraspolului privind criza energetică, Uzina Metalurgică de la Rîbnița activează în regim obișnuit, fără autorizație de mediu privind emisiile de poluare, exportând nestingherit producția prin vama moldovenească. Fapt infirmat de vicepremierul Andrei Spînu.

„Noi urmărim, nu se confirmă informația că Uzina de la Rîbnița funcționează în sensul clasic al cuvântului, am văzut o creștere a volumului de energie electrică a malului stâng în anumite perioade, noaptea spre dimineața, atunci probabil uzina funcționează pentru necesități foarte mici. Dar nu putem vorbi de funcționarea clasică a uzinei, de dimineață până seara”, a mai spus ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Citește și: Ultima oră! Andrei Spînu: Există riscul de deconectări de la energia electrică în toată țara

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.