VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Oficial american: Egiptul a avertizat Israelul cu 3 zile înainte ca Hamas să lanseze atacurile teroriste

Cum au putut teroriștii să își lanseze atacul Israelul avea un „fals sentiment de siguranță” dat de tehnologie Egiptul a avertizat Israelul cu câteva zile înainte ca Hamas să lanseze atacurile teroriste, susține Michael McCaul, șeful Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanților din Congresul SUA.

„Știm că Egiptul i-a avertizat pe israelieni cu 3 zile înainte că ar putea avea loc un astfel de eveniment. Nu vreau să vorbesc prea mult despre informații clasificate, dar un avertisment a fost dat. Cred că întrebarea este la ce nivel”, a spus oficialul SUA jurnaliștilor.

Chiar dacă premierul israelian Benjamin Netanyahu a negat că ar fi fost informat de egipteni, iar oficiul de presă al Guvernului a transmis că „nu a venit niciun mesaj timpuriu din partea Egiptului, iar premierul nu a vorbit și nici nu s-a întâlnit cu vreun șef de informații de la formarea guvernului, nici direct, nici indirect. E vorba de un fake news complet”, Michael McCaul susține că statul vecin i-a informat pe israelieni despre iminența atacului, potrivit Digi24.ro.

„Știm că Egiptul i-a avertizat pe israelieni cu 3 zile înainte că ar putea avea loc un astfel de eveniment”, a declarat McCaul jurnaliștilor, după o ședință despre criza din Orientul Mijlociu, transmite AFP, citată de BBC.

„Nu vreau să vorbesc prea mult despre informații clasificate, dar un avertisment a fost dat. Cred că întrebarea este la ce nivel”, a spus oficialul SUA jurnaliștilor.

Un oficial egiptean din cadrul serviciilor de informații a declarat pentru Associated Press că de la Cairo au venit avertismente în mod repetat pentru israelieni că se pregătește „ceva mare” din Gaza.

„I-am avertizat că urmează o escaladare a situației foarte curând și că va fi ceva mare. Dar ei au subestimat astfel de avertismente”, a declarat oficialul sub rezerva anonimatului.

Oficialul de la Cairo a declarat că liderii israelieni au minimalizat amenințarea din Gaza, concentrându-se în schimb pe Cisiordania. Cum au putut teroriștii să își lanseze atacul Sir Alex Younger, care a ocupat funcția de șef al agenției britanice de informații externe între 2014 și 2020, a declarat că luptătorii Hamas au putut să își desfășoare atacul din 7 octombrie din cauza „complacerii instituționale” din Israel.

El a declarat pentru emisiunea Today Podcast de la BBC Radio că este posibil să fi existat o supoziție din partea Israelului că Hamas nu era interesată de un nou conflict, astfel încât orice informație care contrazicea acest lucru a fost neglijată.

„Este presupunerea mea – deși nu am informații din interior – că ar fi existat date care ar fi putut fi interpretate diferit și cu siguranță ar fi fost interpretate retrospectiv”, a spus el.

Israelul avea un „fals sentiment de siguranță” dat de tehnologie El a mai precizat că relaxarea autorităților a fost acutizată de o încredere excesivă în tehnologia de care dispuneau pentru monitorizarea Gazei, ceea ce a condus la un fals sentiment de securitate.

Potrivit Financial Times, care citează doi oficiali anonimi familiarizați cu această chestiune, nu existau informații concrete despre un atac specific. Netanyahu a negat, luni, că a discutat cu vreun oficial egiptean despre situație. Egiptul – care controlează granița cu Gaza în Peninsula Sinai – joacă adesea rolul de mediator între Israel și Hamas.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.