Deputatul PAS, Oazu Nantoi, a venit cu o reacție după ce ieri, președinta Maia Sandu a prezentat noua Strategie a Securității Naționale.
Într-o postare pe o rețea de socializare, parlamentarul subliniază că „în premieră R. Moldova spune într-un document lucrurilor pe nume – Rusia și corupția sunt principalele amenințări la adresa securității naționale”.
„Deoarece este vizată Rusia, a urmat procedura standard – păpușarii de la Kremlin trag sfoara și păpușile lor, Igor Dodon și Ilan Șor, ies la rampă și se dau cu părerea! În special Igor Dodon. Cel care-i dicta lui Serghei Iaralov formula de federalizare a Republicii Moldova impusă de Kozak. Cel care-i propunea lui Plahotniuc să semneze un Acord secret (de trădare) în prezența Ambasadorului Rusiei la Chișinău. Cel care felicita marioneta rusească de la Tiraspol cu alegerea în funcția de ”președinte”. Cel care nu vrea să vadă că Rusia putinistă ocupă 12% din teritoriul Republicii Moldova. Cel care fiind o sculă utilă a războiului hibrid al Rusiei în Moldova îl felicită pe Putin cu ziua de naștere, în speranța la mai multe ”kulioace”. Mă cam îngrozesc când îmi imaginez ce ar fi pățit Igor Dodon dacă s-ar fi comportat așa în Ucraina de azi. Însă, sunt lucruri care nu depind nici de Dodon, nici chiar de dementul Putin, consolidarea societății în jurul ideii europene și implementarea reală a prevederilor Strategiei de Securitate Națională o să trimită ”dodonismul” la groapa istoriei”, a comentat deputatul.
Menționăm că Președinta Maia Sandu a convocat pe 11 octombrie Consiliul Suprem de Securitate (CSS) în cadrul căruia a prezentat membrilor proiectul Strategiei Securităţii Naţionale. După ședința CSS, Maia Sandu a declarat că proiectul de Strategie definește pericolele la adresa securității Republicii Moldova și direcțiile de acțiune pentru consolidarea securității naționale. Pentru a îndeplini aceste obiective, șefa statului a declarat că se va acționa pe câteva direcții: sporirea investițiilor și întărirea sectorului de apărare și securitate; progresarea graduală pe calea soluționării conflictului transnistrean; vor fi dezvoltate parteneriate de securitate cu cele mai dezvoltate și prospere țări democratice ale lumii; va fi intensificată lupta de combatere a corupției și vor fi create instituții puternice care să aplice legea; Republica Moldova va contribui la securitatea regională și internațională.