VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

O unitate de elită a serviciilor secrete rusești, implicată în destabilizări în R. Moldova, acuzată de atacuri cibernetice contra Ucrainei și UE

O unitate notorie a agenției ruse de informații militare (GRU) efectuează atacuri cibernetice împotriva infrastructurii critice din țările NATO și UE, precum și din Ucraina, au avertizat agențiile de informații occidentale la 5 septembrie. Unitatea GRU 29155 este considerată responsabilă pentru o serie de atacuri fizice în țările occidentale, inclusiv otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal în Regatul Unit în 2018 și exploziile de la depozitele de muniții din Cehia în 2014.

Potrivit unui articol publicat de editorialistul britanic Ben Macintyre în London Times, în decembrie 2019, se consideră că unitatea este responsabilă pentru o campanie de destabilizare în Moldova, precum și pentru un complot eșuat de lovitură de stat în Muntenegru în 2016. Acesta a inclus o tentativă de asasinare a prim-ministrului Milo Dukanovic și ocuparea cu forța a clădirii parlamentului. Rusia a negat toate acuzațiile.

Agențiile de informații occidentale au descoperit acum că această unitate are un puternic braț cibernetic și că desfășoară atacuri din 2020, transmite Kyiv Independent.

În plus, Departamentul de Justiţie al SUA a anunţat joi acuzaţii împotriva a cinci persoane presupuse a fi ofiţeri GRU implicaţi în activităţile unităţii 29155, împreună cu un al şaselea rus, civil, suspectat că ar fi lucrat cu aceştia.

Departamentul de Stat a luat, de asemenea, măsuri, oferind o recompensă de 10 milioane de dolari de persoană pentru informaţii care ar putea duce la arestarea celor inculpaţi.

Suspecții sunt identificați drept comandantul unității, Iuri Denisov, și agenții unității, Vladislav Borovkov, Denis Denisenko, Dmitri Goloșubov și Nikolai Korceaghin. Co-conspiratorul civil este numit Amin Sitgal.

Suspecții „s-au angajat într-o conspirație de piratare, exfiltrare de date, scurgere de informații obținute și distrugere a sistemelor informatice asociate cu guvernul ucrainean înainte de invazia rusă”, se arată în rechizitoriu.

De asemenea, grupul „a sondat o varietate de sisteme informatice protejate, inclusiv cele asociate cu 26 de țări membre NATO” începând din august 2021 și se crede că a piratat infrastructura de transport „a unei țări din Europa Centrală care sprijinea Ucraina” în august 2022, potrivit actului de acuzare.

Estonia a emis, de asemenea, joi, mandate de arestare pentru trei bărbați identificați ca încercând să comită atacuri în Estonia: Iuri Denisov, Vitali Şevcenko şi Nikolai Korceaghin. Trei ministere estoniene au fost ţinta unor importante atacuri cibernetice în 2020.

„Unitatea militară 29155 a GRU este responsabilă de o tentativă de lovitură de stat, de operaţiuni de sabotaj şi de diversiune, precum şi de tentative de asasinat în Europa”, a mai afirmat Parchetul estonian, subliniind că obiectivul Moscovei este de „a distruge şi remodela arhitectura de securitate europeană şi ordinea mondială”.

Agenția militară olandeză de informații (MIVD) a avertizat că, deși Țările de Jos nu au fost încă victima unui atac cibernetic al Unității 29155, țara este o țintă datorită rolului pe care îl joacă în furnizarea de sprijin logistic pentru Ucraina.

Operațiunile unității „vizează în principal guvernele occidentale și infrastructura vitală”, cu scopul de a întrerupe ajutorul occidental pentru Ucraina, a declarat MIVD.

Între timp, în contextul în care Departamentul de Justiție al SUA a impus sancțiuni asupra mass-media controlate de Kremlin și a platformelor online de propagandă, acuzând Rusia de încercarea de a influența alegerile prezidențiale americane din 2024, șefa Consiliului Naţional pentru Televiziune şi Radiodifuziune din Ucraina, Olga Gherasimiuk, a avertizat că un val de dezinformare a afectat țările europene după invazia Rusiei în Ucraina în 2022. Telegram se numără printre cele mai mari platforme de răspândire a acestei dezinformări, transmite Ukrinform.

Gherasimiuk a subliniat că în special R. Moldova, se numără printre țările îngrijorate de impactul acestor activități, anticipând un comportament similar în propria lor sferă.

„Fiecare țară este preocupată în felul său de valul dezinformării. Dar toată lumea spune într-o singură voce că un val activ s-a ridicat după ce Rusia a invadat Ucraina. Toate țările, și în special Moldova, ecina noastră, sunt îngrijorate de ceea ce se întâmplă, pentru că se așteaptă să se întâmple același lucru”, a spus ea.

Potrivit sursei citate, Gherasimiuk a participat la un eveniment regional privind reglementarea mass-media la Chișinău, care a reunit autorități de reglementare media din Bosnia și Herțegovina, Marea Britanie, Estonia, Letonia, Moldova, Irlanda și Macedonia de Nord. Scopul întâlnirii a fost împărtășirea experiențelor în combaterea dezinformării și crearea unui ecosistem media de încredere.

Gherasimiuk a evidențiat că Telegram reprezintă un mediu propice pentru dezinformare, afirmând că informațiile toxice circulă rapid prin intermediul platformelor digitale, cu un impact semnificativ asupra vorbitorilor de limbă rusă.

Oficialul a subliniat necesitatea conștientizării utilizatorilor în ceea ce privește sursele de informație și cine le finanțează. Moldova, conform spuselor sale, caută soluții pentru a monitoriza beneficiarii finali din spatele influencerilor și bloggerilor.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.