VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

O treime din produsele și mărfurile moldovenești ajunge în România

Republica Moldova a exportat, în lunile ianuarie și februarie, produse și mărfuri de aproximativ 690 de milioane de dolari, o treime dintre acestea fiind livrate în România. Cel mai mult, țara noastră a exportat mașini electrice, produse petroliere și cereale.

Datele Biroului Național de Statistică arată că Uniunea Europeană deține cea mai mare pondere a exporturilor, de peste 62%, iar în statele CSI au ajuns doar 24 la sută din totalul volumului. România este în top, cu o cotă de aproximativ 34%. Cifra a crescut cu 10 puncte procentuale în comparație cu anul 2018. Pe locul al doilea este Ucraina, cu o pondere de 16 la sută, urmată de Germania  – cu 5,7%. Italia deține o cotă de 5,6%, iar Rusia și Turcia – câte 4%.

Cel mai mult, Republica Moldova a exportat mașini și aparate electrice. Acest sector deține o pondere de 14 la sută, după care urmează produsele petroliere (12,1%), cerealele (10,8%), legumele și fructele (8,8%), îmbrăcămintea (6,8%) și băuturi alcoolice și nealcoolice (4,4%).

Cele mai multe produse și mărfuri, 81 la sută, au fost livrate cu mașinile și camioanele, transportul maritim a avut o cotă de 13,6%, cel feroviar – 3,2%, iar cu avionul au fost livrate doar 1,4 la sută din total.  

Statistica oficială mai arată că în lunile ianuarie și februarie, importurile au fost de aproximativ 1,5 miliarde de dolari. România, la fel, deține întâietatea, cota produselor și mărfurilor aduse din România fiind de 17%, după care urmează Ucraina (12,7%), China (10%), Turcia (7,6%) și Rusia (7,4%).

Cel mai mult, peste 31 la sută, Republica Moldova a importat produse petroliere și gaze, mașini și aparate electrice (6,5%), vehicule rutiere (5,5%) și produse farmaceutice (3,4%).

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.