VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

O nouă sesiune plenară a Parlamentului European: Conflictul Israel-Hamas și reconstrucția Ucrainei, pe agendă

Parlamentul European se reunește, într-o nouă sesiune plenară, la Strasbourg, în perioada 16-19 octombrie, cu o agendă axată, printre altele, pe discutarea conflictului dintre Israel și Hamas; asistența multianuală pentru Ucraina în vederea redresării și modernizării, prioritățile instituției pentru Consiliul European de la finele lunii sau anunțarea câștigătorului Premiului Saharov.

Atacuri împotriva Israelului

Miercuri dimineață, deputații europeni vor dezbate, împreună cu Consiliul și Comisia, atacurile teroriste josnice ale Hamas împotriva Israelului. O rezoluție va fi supusă la vot joi.

Reconstrucția Ucrainei

Parlamentul va dezbate și va vota o nouă facilitate pentru Ucraina, cu o capacitate totală de 50 miliarde de euro pentru perioada 2024-2027, pentru a sprijini redresarea, reconstrucția și modernizarea țării. Deputații europeni cer ca activele rusești confiscate să fie folosite pentru reconstrucția Ucrainei. (luni, marți)

Eficacitatea sancțiunilor UE împotriva Rusiei

Marți dimineață, deputații europeni vor discuta cu Comisia și Consiliul dacă sancțiunile UE împotriva Rusiei funcționează și cum să prevină eludarea lor de către Moscova, scrie caleaeuropeană.ro.

Platforma “Tehnologii strategice pentru Europa” (“STEP”)

Deputații europeni vor dezbate și vor vota un nou instrument de sprijinire a dezvoltării de proiecte UE privind tehnologiile strategice critice și emergente, cum ar fi inteligența artificială, robotica, energia regenerabilă și tehnologiile medicale. STEP ar putea mobiliza până la 160 miliarde de euro în noi investiții. (luni, marți)

Noi norme UE în domeniul pescuitului

Parlamentul va dezbate și va da un vot final asupra revizuirii normelor UE de control al pescuitului, care vizează reducerea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat și asigurarea unei mai bune conformări și a unei mai bune protecții a consumatorilor. (Luni, marți)

Discurs al prim-ministrului Armeniei

Marți, la ora 11.30, prim-ministrul Armeniei, Nikol Pashinyan, se va adresa deputaților europeni în cadrul unei ședințe solemne. Înainte de discursul său, președintele Metsola și premierul vor avea o întâlnire bilaterală și un punct de presă la ora 11.20.

Premiul pentru jurnalism

Marți seară, va fi decernat Premiul Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism, care recompensează jurnalismul remarcabil care promovează sau apără principiile și valorile fundamentale ale UE. Chiar înainte de ceremonia de decernare a premiului, serviciul de presă al Parlamentului organizează un seminar cu tema “Salvgardarea libertății presei: rolul Uniunii Europene”.

Dezbatere-cheie privind summitul UE din 26-27 octombrie

În cadrul unei dezbateri cheie de miercuri dimineață cu Consiliul și Comisia, deputații europeni își vor prezenta cererile și așteptările înaintea summitului UE din 26-27 octombrie.

Premiul Saharov 2023

Joi, în jurul prânzului, președinta PE, Roberta Metsola, va anunța în plen câștigătorul Premiului Saharov pentru libertatea de gândire din acest an, în urma unei decizii a Conferinței președinților Parlamentului (președinta PE, Roberta Metsola, și liderii grupurilor politice).

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.