VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

O mânăstire din Kiev, verificată de autoritățile ucrainene pentru contracararea acțiunilor de sajotaj ruse. Autoritățile de la Moscova: „Un act de intimidare”

Ofiţeri ai Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) şi ai poliţiei ucrainene au descins marţi dimineaţa la celebra mănăstire ortodoxă Lavra Pecerska (Lavra Peşterilor) din Kiev, parte a unor operaţiuni menite să contracareze „activităţile subversive ale serviciilor speciale ruse”, a anunţat SBU, informează Reuters.

Complexul monahal Lavra Pecerska din Kiev, vechi de 1000 de ani şi care se întinde pe o suprafaţă foarte mare, face parte din patrimoniul cultural al Ucrainei şi în prezent este sediul principal al Bisericii Ortodoxe Ucrainene afiliate Patriarhiei Moscovei.

„Aceste măsuri au fost luate ca parte a activităţii sistemice a SBU pentru contracararea activităţilor distructive ale serviciilor speciale ruse în Ucraina”, a precizat SBU într-un comunicat.

Potrivit SBU, percheziţiile sunt menite să prevină utilizarea mănăstirii drept „centru al lumii ruse” şi au fost întreprinse pentru a îndepărta suspiciuni „cu privire la utilizarea acestui spaţiu ca refugiu pentru adăpostirea de grupuri de sabotaj şi de recunoaştere, de cetăţeni străini şi ca depozit de arme”.

SBU nu a anunţat care a fost rezultatul acestor raiduri.

Biserica Ortodoxă Rusă a declarat că perchezițiile efectuate de serviciile de securitate ucrainene la mănăstirea din capitala Kiev au fost un „act de intimidare”.

„Ca multe alte cazuri de persecuție a credincioșilor din Ucraina din 2014, acest act de intimidare a credincioșilor este aproape sigur că va trece neobservat de cei care se numesc comunitatea internațională pentru drepturile omului”, a declarat Vladimir Legoida, purtătorul de cuvânt al Sinodului Bisericii Ordotoxe Ruse, potrivit sursei citate.

În luna mai, Biserica Ortodoxă Ucraineană afiliată Patriarhiei Moscovei a rupt relaţiile cu Biserica Ortodoxă Rusă după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei şi a condamnat sprijinul acordat de Patriarhul Kirill, capul Bisericii Ortodoxe Ruse, pentru ceea ce Moscova numeşte „operaţiune militară specială”.

Ucraina şi Occidentul subliniază că acesta este un război de agresiune neprovocat.

Un sondaj de opinie din 2020 al Centrului Razumkov de la Kiev a arătat că 34% dintre ucraineni se identificau drept membri ai principalei Biserici Ortodoxe a Ucrainei, în timp ce 14% drept membri ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene afiliate Patriarhiei Moscovei.

În 2019, Ucraina a primit permisiunea liderului spiritual al creştinilor-ortodocşi la nivel mondial de a înfiinţa o Biserică independentă de Moscova, punând în mare măsură capăt secolelor de legături religioase între cele două ţări.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.