VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

O jurnalistă de la Chișinău, reținută la Tiraspol: Filma protestul organizat de autoritățile separatiste. Promo-LEX: Incident alarmant!

Reportera TV8, Viorica Tătaru, a fost reținută la Tiraspol. Despre aceasta anunță instituția media, care precizează că jurnalista filma protestul organizat de autoritățile separatiste.

Viorica Tătaru, a fost reținută la Tiraspol. Deocamdată nu cunoaștem în ce circumstanțe s-a întâmplat. Cert este că aceasta filma protestul organizat de autoritățile separatiste. Singurul detaliu pe care a reușit să ni-l comunice e că în acest moment este însoțită pentru audieri la așa-zisul minister al securității”, anunță sursa citată.

Într-o declarație remisă presei, Asociația Promo-LEX subliniază că incidentul este alarmant și anunță că a informat de urgență Biroul Politici de Reintegrare, Delegația UE în Republica Moldova, misiunile dilomatice, Oficiul Avocatului Poporului.

„Asociația Promo-LEX reiterează importanța fundamentală a libertății presei și a protecției jurnaliștilor, care sunt pilonii esențiali ai unei societăți democratice. Solicităm tuturor entităților menționate să acționeze cu maximă seriozitate și promptitudine pentru a asigura eliberarea și protecția jurnalistei Viorica Tataru”, se mai arată în comunicat.

Având în vedere această situație critică, Asociația Promo-LEX solicită:

  1. Guvernului Republicii Moldova: să intervină fără întârziere pentru a clarifica circumstanțele detenției și a asigura eliberarea imediată a jurnalistei Viorica Tataru. Este esențial ca autoritățile să acționeze decisiv pentru protejarea drepturilor și libertății presei în regiune.
  2. Misiunea OSCE în Republica Moldova: să joace un rol activ în acest caz, folosind toate mijloacele diplomatice și de monitorizare pentru a documenta situația și a facilita eliberarea jurnalistei. Rolul OSCE este crucial în medierea și asigurarea respectării drepturilor omului în regiuni tensionate.
  3. Oficiul ONU pentru Drepturile Omului: să monitorizeze îndeaproape această situație, să documenteze orice încălcări ale drepturilor jurnalistei și să alerteze raportorii speciali ONU cu privire la această situație. Intervenția ONU poate fi un factor decisiv în asigurarea respectării drepturilor fundamentale.
  4. Misiunile diplomatice străine în Republica Moldova: să ia act de această situație critică și să exercite presiuni pe canale diplomatice pentru a asigura eliberarea rapidă și în siguranță a jurnalistei. Rolul comunității internaționale este vital în promovarea libertății presei.
  5. Procuratura Generală a Republicii Moldova: să inițieze imediat un proces penal pentru a investiga circumstanțele acestei detenții, să documenteze toate încălcările drepturilor jurnalistei și să acționeze pentru a aduce responsabilii în fața justiției.

    Amintim că autoritățile separatiste din stânga Nistrului organizează azi noi proteste la Tiraspol față de așa-zisele „presiuni economice ale Chișinăului” în raport cu regiunea secesionistă. Manifestațiile reprezintă o reacție la recentele modificări la Codul Vamal al Republicii Moldova prin care s-a stabilit că taxele vamale vor fi aceleași pentru toți agenții economici de pe ambele maluri ale Nistrului. 

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.