VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Numărul reținuților monitorizați electronic a crescut semnificativ

În prima jumătate a acestui an, 1168 de persoane, vizate în diferite dosare, au fost suspuse monitorizării electronice, ceea ce reprezintă 75 la sută din cifra totală a anului trecut. Datele se regăsesc în raportul de activitate pentru primul semestru al acestui an, prezentat de Inspectoratul Național de Probațiune la Ministerul Justiției.

Reprezentanții instituției au menționat că majorarea numărului de monitorizări electronice reprezintă o provocare pentru sistemul de probațiune, în condițiile în care nu există suficiente echipamente de monitorizare. În acest sens, secretara de stat a Ministerului Justiției, Nadejda Burciu, a informat că în următoarele luni vor fi achiziționate sisteme noi.

Prezentă la eveniment, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a vorbit despre despre provocările pe care le au consilierii de probațiune din teritoriu, urmare a vizitelor de lucru efectuate. Ministra Justiției a remarcat că unele birouri teritoriale se confruntă cu un număr insuficient de angajați, care să facă față volumului mare de muncă și sunt necesare să fie identificate soluții în acest sens.

„În mod special, solicit să acordați o atenție mai sporită aplicării programelor probaționale. În proiectul de  modificare a Codului penal și cel de procedură penală venim cu mai multe intervenții, care să permită aplicarea mai extinsă a programelor probaționale pentru mai multe categorii de infracțiuni, inclusiv la etapa de urmărire penală. În acest context, țin să menționez că consilierii de probațiune trebuie să fie instruiți și pregătiți, pentru a oferi beneficiarilor suportul necesar la cel mai înalt nivel. Totodată, apreciez rolul vostru esențial pentru sistem, în contextul reformei justiției și anti-corupție”, a subliniat ministra Veronica Mihailov-Moraru.

Totodată, reprezentanții INP au fost informați că Ministerul Justiției este la etapa de aprobare a unui proiect de asistență cu Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, prin care vor fi digitalizate sistemele corecționale. Această inițiativă vine în scopul îmbunătățirii calității serviciilor oferite de sistemul de probațiune.

În alt context, conform datelor raportului INP, datorită executării pedepselor sub formă de muncă neremunerată în folosul comunității, în perioada ianuarie-iunie, bugetele locale au economisit peste 8,3 milioane de lei.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.