VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Numărul persoanelor asigurate medical, în creștere

Numărul persoanelor asigurate medical s-a majorat până la 95.282 anul trecut. Datele se conțin în raportul privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală în anul 2023, audiat astăzi de deputați.

Potrivit raportului, în anul 2023, cele mai solicitate servicii medicale au fost de obstetrică, ortopedie, traumatologie, neurologie, oftalmologie, chirurgie.

De asemenea, au fost efectuate 7.106 de intervenții chirurgicale cardiovasculare, cu 1.344 mai multe decât în 2022.

De asemenea, au fost acoperite cheltuielile pentru 9260 de operații de cataractă; 5064 de intervenții de protezare a aparatului locomotor; 1.578 de intervenții endovasculare; 36 de persoane cu deficiențe de auz au beneficiat de servicii medicale în cadrul programului „Implant cohlear”; 42634 de ședințe de radioterapie în condiții de ambulator și staționar; 102695 de ședințe de dializă; 150 de operații de transplant; 47 de cazuri de fertilizare in vitro etc.

În ceea ce privește asistența medicală prespitaliceacă de urgență, au fost înregistrate 747 de mii de solicitări ale ambulanței. La capitolul asistență medicală primară s-au cheltuit 2 miliarde 813 milioane de lei, înregistrându-se peste 10 milioane de vizite la medicul de familie și peste 6 milioane de vizite la medicii specialiști.

Compensarea dispozitivelor medicale și a medicamentelor se numără printre prioritățile de finanțare, de aceasta beneficiind 758 mii de persoane. O atenție sporită s-a acordat serviciilor de diagnostic prin intermediul programelor de rezonanță magnetică, tomografie și de oncologie.

Menționăm că în 2023, veniturile executate au depășit 14,5 miliarde de lei, iar cheltuielile – 13,7 miliarde de lei.

Ponderea cea mai semnificativă în totalul cheltuielilor revine pentru achitarea serviciilor medicale curente și farmaceutice, care au constituit 13 601,7 milioane de lei (99 %). La fel ca și în anii precedenți, resursele financiare au fost destinate asistenței medicale spitalicești, în cuantum de 52,2 % din totalul cheltuielilor, fiind urmată de asistența medicală primară – 20,4 %, asistența medicală de ambulatoriu – 8,7 %, asistența medicală urgentă prespitalicească – 8,4 %, serviciile destinate compensării medicamentelor și dispozitivelor medicale – 6,6 % etc.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.