VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Numărul elevilor în învățământul dual a crescut până la 1700

Numărul de elevi în învățământul dual a crescut în acest an până la 1700. Aceștia învață în 30 de școli profesionale care au stabilite colaborări, în acest sens, cu peste 150 de agenți economici, inclusiv întreprinderi și companii.  

Reprezentanți ai companiilor private, ai instituțiilor de învățământ profesional tehnic și parteneri de dezvoltare au discutat perspectivele învățământului dual în cadrul unei întruniri organizate la Bălți de Ministerul Educației și Cercetării.  

Reprezentanții ministerului au vorbit despre rolul care le revine agenților economici în asigurarea învățământului dual, dar și despre oportunitățile pe care le oferă această formă de instruire. Discuțiile s-au axat pe formarea forței de muncă în acord cu necesitățile companiilor, cu posibilitatea de angajare ulterioară după finalizarea studiilor; compensarea din bugetul de stat în proporție de cel mult 50% din cheltuielile suportate de agenții economici pentru organizarea și realizarea programelor de formare profesională a elevilor în învățământul dual. 

În Republica Moldova, învățământul dual este implementat din anul 2014. În cadrul programului, elevii pot beneficia de un pachet social cu burse de studii, cazare în căminul instituției și o remunerare de formare profesională nu mai mică decât salariul minim pe țară. La rândul lor, angajatorii pot beneficia de reducerea costurilor aferente pregătirii specialiștilor de care au nevoie, cheltuielile pe care le suportă fiind compensate în proporție de până la 50%.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.