VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Numărul civililor uciși de mine în lume a crescut cu 30%

Numărul victimelor civile ale minelor antipersonal, cele ascunse în sol și folosite în special contra militarilor, a crescut în 2022 cu 30%, mai ales din cauza folosirii lor în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, se arată în raportul anual al Observatorului Minelor, relatează AFP.

În document se arată că 4710 persoane au fost rănite sau ucise de mine şi resturi explizive de război în 50 de state ale lumii.

Raportul arată că, în prezent, sunt 133 de state care au semnat Tratatul de la Ottawa privind interzicerea şi eliminarea minelor antipersonal, iar Rusia și China nu sunt parte a acordului.

Potrivit documentului, 60 de ţări sunt contaminate cu mine antipersonal, inclusiv 33 de state parte a tratatului, care au obligaţia să demineze.

Al treilea an la rând, în Siria, un stat care nu este parte a tratatului, s-a înregistrat cel mai mare număr de victime noi (834) ale minelor antipersonal sau ale resturilor explozive ale războiului. Urmează Ucraina, un stat parte a tratatului, care a înregistrat 608 victime noi. Pe locul al treilea se află Yemenul şi Myanmarul, care au înregistrat fiecare peste 500 de victime noi în 2022.

În Ucraina, numărul victimelor civile a crescut de zece ori faţă de 2021. Observatorul subliniază că ”Rusia a folosit masiv mine antipersonal în Ucraina după ce a invadat această ţară în februarie 2022”.

Minele antipersonal sunt dispozitive explozive care continuă să omoare şi să mutileze oameni mult timp după sfârşitul conflictelor. Îngropate sau ascunse la sol, ele explodează atunci când o persoană se apropie sau intră în contact cu ele.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.