VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Noul premier britanic va pleda la Summitul Comunității Politice Europene pentru securizarea granițelor continentului

Noul prim-ministru britanic Keir Starmer va folosi un important summit european pentru a susține măsuri de securizare a granițelor continentului, pe fondul eforturilor sale de a reglementa problemele restante ale politicii de azil a Regatului Unit, relatează dpa.

Starmer, care găzduieşte joi summitul Comunităţii politice europene (CPE), pledează pentru acțiuni la nivelul întregului continent pentru a reglementa problema „rețelelor internaționale de trafic de persoane”.

El va lua parte la o sesiune consacrată migraţiei coprezidată de lidera de dreapta a Italiei, Giorgia Meloni, în cadrul summitului desfăşurat în Oxfordshire, în sudul Angliei.

Liderii EPC, care are 47 de state membre, se reunesc în contextul în care Starmer încearcă să „reseteze” relaţia Regatului Unit cu vecinii săi europeni, după turbulenţele create de Brexit.

Noul guvern laburist al Marii Britanii urmăreşte un pact de securitate cu UE şi Starmer este, de asemenea, hotărât să consolideze sprijinul naţiunilor europene pentru Ucraina în războiul ei cu Rusia lui Vladimir Putin.

„Nu putem lăsa provocările trecutului recent să ne definească relaţiile din viitor. De aceea, securitatea europeană va fi în prim-planul priorităţilor externe şi de apărare ale guvernului şi de aceea mă concentrez pe utilizarea acestui moment pentru a ne reînnoi relaţia cu Europa”, a spus premierul britanic.

„CPE va da startul noii abordări a acestui guvern faţă de Europa, una care nu ne va aduce beneficii doar acum, ci şi generaţiilor următoare, de la desfiinţarea reţelelor de trafic de persoane din toată Europa până la înfruntarea acţiunilor barbare ale lui Putin din Ucraina şi a activităţii sale destabilizatoare din întreaga Europă”, a mai susţinut Starmer.

„Vom putea să ne securizăm graniţele, să stimulăm creşterea economică şi să ne apărăm democraţiile doar dacă lucrăm împreună”, a conchis premierul britanic.

Potrivit planurilor guvernului de a răspunde crizei sosirilor în Marea Britanie cu ambarcaţiuni improprii via Canalul Mânecii, deciziile cu privire la azil vor fi accelerate şi, în temeiul unui nou sistem accelerat de returnări, funcţionarii britanici vor da „prioritate” celor care nu au dreptul de a fi în Marea Britanie şi care au cele mai mari şanse de a fi respins.

Un nou Comandament pentru securitatea fontierelor va dispune de prerogative antiteroriste pentru a contracara criminalitatea organizată din sfera migraţiei, lucrând „în toată Europa şi nu numai”, a afirmat şefa Ministerului de interne, Yvette Cooper.

Se crede că peste 380.000 de persoane au intrat în UE pe căi clandestine în 2023 – o creştere de 17% faţă de anul precedent. Se estimează că aproximativ 41% dintre aceste sosiri le-au reprezentat traversările cu ambarcaţiuni mici ale Mediteranei centrale, 26% au venit pe uscat prin Balcani, iar 16% via Estul Mediteranei.

Reuniunea de la palatul Blenheim, locul de naştere al lui Winston Churchill, este un eveniment mai informal decât multe alte summituri internaţionale.

Liderii vor participa la o recepţie găzduită de regele Charles al III-lea la biblioteca palatului, cunoscută ca Long Library şi pe ai cărei pereţi sunt aliniate peste 10.000 cărţi.

Starmer va avea o serie de discuţii faţă în faţă cu figuri cheie – inclusiv omologul său polonez Donald Tusk, care a fost preşedinte al Consiliului European în apogeul dramei Brexit – în încercarea sa de a consolida legăturile cu continentul.

CPE a fost o iniţiativă a preşedintelui francez Emmanuel Macron şi implică 20 de ţări care nu fac parte din UE, inclusiv Marea Britanie, precum şi blocul UE 27.

Nick Thomas-Symonds, ministrul britanic pentru relaţii europene şi aflat în centrul planului de „resetare” al guvernului, va fi prezent de asemenea la reuniune.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.