VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Noul membru al CSM, Iulian Muntean, își anunță demisia

Proaspătul membru al CSM, Iulian Muntean, care a fost numit în această funcție fiind vizat într-un dosar penal vechi de cinci ani, anunță că își va da demisia.

Pentru a nu compromite activitatea CSM, cred că îmi voi depune Cererea de demisie la Secretariatul Parlamentului”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Totodată, Muntean a prezentat o serie de precizări privind scandalul în care este vizat:

1) Pentru a participa la concurs am depus cazierul judiciar curat, alte declarații nu am depus. CHESTIONARUL PRIVIND INTEGRITATEA ETICĂ A FI COMPLETAT VOLUNTAR DE CANDIDAȚI și transmis Comisiei până la sfârșitul zilei de 1 iunie 2023 prin e-mail la adresa: secretariat@vettingmd.com – este un chestionar ce poate/sau nu fi completat (unii candidați au refuzat completarea acestui formular și au trecut pre-vettingul). Eu l-am completat pentru prima dată! Mai mult, am semnat și am dat explicit acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal, neavând nimic de ascuns. La întrebarea nr.1. “Ați fost vreodată parte la vreo cauză civilă, contravențională sau penală?” din Chestionar, răspunsul dat de mine a fost DA, cu indicarea tuturor cauzelor existente și care se regăseau în baze de date. Despre cazul în cauză, am fost informat de către avocat că a fost clasat și nu trebuie menționat nicăieri. Cazul trebuie uitat.

2) Nu știu ce și cum a verificat comisia Pre-Vetting, am fost sau nu favorizat, dar cum considerați că: 4 runde de întrebări, 19 întrebări, 70 de sub-întrebări, 48 de solicitări de acte suplimentare și peste 110 de documente confirmatoare expediate; presupune oare favoritism? Nu cred.

3) Da, e o cauză considerată penală, deoarece e vorba de un grup criminal, peste 60 – 80 de persoane (jumătate din tot personalul ASEM-ului, din care 90% profesori și membri ai administrației ASEM). Reiterez nu am fost reținut, mi-au fost restituite toate bunurile, am avut un singur contact cu PA, în luna septembrie 2018, și respectiv, până în prezent dosarul nu a fost transmis în judecată, nemaivorbind despre vreo careva hotărâre judecătorească în privința subsemnatului. Mai mult, avocatul mi-a confirmat în 2019, după alegeri, că cazul a fost clasat, nu se regăsește nici într-o bază de date. În Raportul CNA 2016-2021 prezentat în plenul Parlamentului în secțiunea despre scheme și grupuri criminale acest caz nu era. Însăși, CNA în comunicatul său zice că aceste date nu au fost posibil de identificat din motivul lipsei punerii la evidență a acestei ordonanțe în Registru.

4) Pentru a răspunde cine a ținut la murat acest caz, vă sugerez să priviți campania electorală din 2019 în circumscripția uninominală din r. Strășeni, și cred că veți primi toate răspunsurile.

5) Cred că multe cazuri sunt murate. Așa a lucrat în acele vremuri PA, posibil nu conlucrează cu alte organe ale statului, dar doar la solicitare, sau posibil intenționat livrează informații. Și mă întreb cu ce scop? Oare jumătate de an nu a fost suficient pentru a interveni cu informații necesare și a nu compromite lucrul comisiei de Pre-Vetting, nimeni nu le-a interzis să intervină? Chiar, m-aș fi bucurat dacă interveneau.

6) Nu am fost, nu sunt membru al niciunui partid politic.

7) Pentru a nu compromite activitatea CSM, cred că îmi voi depune Cererea de demisie la Secretariatul Parlamentului.

Menționăm că astăzi, și ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru și membrii CSM au cerut demisia membrului CSM, Iulian Muntean.

Reamintim că la data de 7 septembrie, Iulian Muntean și Lucia Popescu au fost desemnați de către Parlament în funcția de membru al CSM. În această săptămână, însă, în spațiul public au apărut informațiile potrivit cărora Iulian Muntean este vizat într-un dosar penal inițiat de Procuratura Anticorupție încă în 2018. Este vorba de cazul lectorilor de la ASEM, în urma căruia mai mulți angajați ai instituției au fost puși sub urmărire penală.

Ieri, pe o rețea socială, Iulian Muntean a scris că dosarul este „fabricat la comanda regimului Plahotniuc, ca fiind o metodă de intimidare a persoanelor înainte de alegeri”. 

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.