VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Noul curriculum școlar, privit cu scepticism de directorii de școli: De ce sunt îngrijorați profesorii

Managerii instituțiilor de învățământ au păreri împărțite referitor la noul curriculum școlar, care urmează a fi introdus de către Ministerul Educației începând cu anul 2025. În timp ce unii privesc procesul cu optimism, alții se arată sceptici privind realitatea implementării noilor prevederi, scrie Europa Liberă, citată de IPN.

Directorul liceului „Andrei Straistă” din Anenii Noi, Eugeniu Margine, a spus că susține inițiativa ministerului, doar că, în lipsă de cadre, nu toate școlile vor putea alege curriculumul de alternativă, inclusiv liceul pe care-l conduce, care este unul clasic, adică are doar clase liceale.

Unii profesori s-au arătat îngrijorați de introducerea disciplinei „Știința” pentru clasele a V-VII-a, care va încadra biologia, fizica și chimia. Potrivit lor, calitatea studiilor va avea de suferit.

Noutatea cea mai mare din conceptul de dezvoltare a curriculumului școlar este că elevii vor avea doar patru discipline obligatorii de bază: limba română, matematica, prima limbă străină, istoria universală și istoria românilor (clasele IV, V-IX și X-XII), științe (clasele I-IV), care formează așa-numitul „trunchi comun de cultură generală”. Pe lângă aceste discipline de bază, vor fi și altele obligatorii, dar ele nu vor avea pondere la media anilor de studii și nu vor conta în cazul transferului elevului.

Celelalte discipline vor fi la alegere sau opționale.

Noul curriculum național urmează să fie pus în aplicare în școlile care își vor dori acest lucru din septembrie 2025, iar din septembrie 2027 ar urma să fie implementat gradual în toate.

Din cei 284 de manageri care au participat la discuție online despre noua programă școlară, doar 84 au declarat că susțin schimbările, scrie Europa Liberă.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.