VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Nor de praf deasupra Chișinăului. Explicațiile Agenției de Mediu

Agenția de Mediu anunță că, în ultimele 24 de ore, mișcarea slabă a maselor de aer în direcția orizontală, iar în cursul nopții și în cea verticală, izolat aerul cețos au contribuit la acumularea unor poluanți în aer.

Totuși, reprezentanții Agenției de Mediu menționează că concentrația maximă a depășit norma sanitară în municipiul Chișinău pentru dioxid de azot – de 1,1-1,3 ori, iar în municipiul Bălți – de 1,1 ori.

Totodată, concentrația maximă admisibilă pentru media zilnică a fost depășită:

  • în Chișinău pentru dioxid de azot– de 1,3 ori, monoxid de azot – de 1,3 ori, aldehidă formică – de 1,7 ori;
  • în Bălți pentru suspensii solide – de 1,2 ori, dioxid de azot – de 1,5 ori, aldehidă formică – de 1,6 ori.

Astfel, pe 2 octombrie, valorile înregistrate ale poluanților, particule în suspensii PM2,5, de dioxid de sulf, ozon, monoxid de carbon, dioxid de azot, monitorizați s-au încadrat în limitele stabilite, cu excepția particulelor în suspensie PM10 în municipiul Chișinău și satul Mateuți.

De asemenea, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat depășiri ale valorilor concentrațiilor medii limită la stația automată din satul Mateuți pentru particulele în suspensie (PM2,5) de 1,3 ori, pentru particulele în suspensie (PM10) de 2,0 ori și la stația automată din Chișinău pentru particulele în suspensie (PM10) de 1,4 ori.

„Valorile debitului dozei ambientale a radiaţiei gama în data 2 octombrie se situează în intervalul 0,08-0,15 μSv/h și dimineața  e 3 octombrie – 0,08-0,17 μSv/h. Valorile echivalentului dozei ambientale a radiaţiei gama se încadrează în limitele fondului radiativ natural, în conformitate cu normele fundamentale de radioprotecţie (limita de avertizare 0,25 mSv/h)”, informează Agenție de Mediu.

În acest sens, autoritățile menționează că mâine, 4 octombrie, factorii meteorologici vor contribui predominant la dispersia poluanților din aer, cauza principală fiind influența frontului atmosferic și intensificările vântului.

De menționat că anterior, în R. Moldova a plouat murdar, iar deși se presupune că e vorba de norul de praf care vine din Asia spre țara noastră, Agenția de Mediu susține că nu a depistat, deocamdată, particule din el.

Reamintim că ultimul val de praf din Asia Centrală a traversat R. Moldova la începutul lunii septembrie. Atunci, mai multe automobile din Chișinău au fost acoperite cu un strat fin de praf, ca urmare a unui val de praf provenit din zona deșertului Karakum, Turkmenistan.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.