Guvernul a aprobat, astăzi, cerințe simplificate de activitate pentru micii producători din domeniul alimentar și pensiunile agroturistice. Modificările vor reduce povara financiară și administrativă, stimulând astfel consumul produselor autohtone și dezvoltarea turismului rural.
Noile reglementări vizează simplificarea cerințelor de construcție, dotare și întreținere a unităților de producție. De asemenea, sunt stabilite condiții mai ușoare de conformare la cerințele de igienă pentru producătorii mici și este facilitat procesul de autorizare oficială. Sunt stabilite și condiții adaptate pentru abatoarele de capacitate mică și unitățile de prelucrare și vânzare a laptelui crud, prin intermediul automatelor.
În plus, pensiunile turistice vor putea pregăti și servi produse culinare și vin din materie primă proprie sau achiziționată de la gospodăriile casnice.
Totodată, această inițiativă va oferi micilor producători flexibilitate în alegerea formei juridice de organizare, cum ar fi întreprinderea individuală sau gospodăria țărănească.
„Este un proiect important pentru producătorii mici și producătorii casnici, ca să avem proceduri simplificate și debirocratizate și, în același timp, siguranța alimentară să fie respectată”, a subliniat premierul Dorin Recean. Prim-ministrul a solicitat instituțiilor responsabile să comunice eficient cu antreprenorii vizați, referitor la noile oportunități.
Prevederile vin să susțină atât tendința de creștere a interesului întreprinderilor mici de producere în cantități limitate a produselor alimentare (produse de cofetărie, panificație, conserve de diferit tip), cât și interesul sporit al consumatorilor de a le achiziționa.
În ceea ce privește acordarea statutului de mic producător, pentru fiecare domeniu de activitate sunt stabilite criterii și cantități de produse, conform cărora producătorul va fi considerat de talie mică, fiindu-i aplicate, respectiv, cerințe simplificate de activitate.