VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Noi reforme privind asistența socială adoptate de Parlament

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o reformă a asistenței sociale, care are menirea să asigure accesul uniform și echitabil al ”populației vulnerabile la servicii sociale de calitate.

”Proiectul reprezintă primul pas în implementarea reformei numite generic „Restart” și prevede modificări în 19 legi. Documentul își propune să îmbunătățească guvernanța și transparența în sistemul de asistență socială, precum și respectarea dreptului la protecție și asistență socială a populației vulnerabile, conform standardelor internaționale în domeniu. Urmează a fi create agențiile teritoriale de asistență socială, care vor asigura o mai bună coordonare între nivelul central și cel local în implementarea politicilor de asistență socială. De asemenea, va fi modificat pachetul minim de servicii sociale, care, la etapa actuală, este finanțat fragmentar și nu acoperă cererea din partea populației. Nomenclatorul serviciilor sociale va fi revizuit, pentru o mai bună definire a categoriilor de servicii sociale” se arată în comunicatul Parlamentului.

Proiectul mai prevede și dezvoltarea unui sistem informațional integrat în domeniul asistenței sociale

”Elaborarea standardelor de cost pentru serviciile sociale. Se mai propune revizuirea mecanismului de salarizare a specialiștilor în domeniul asistenței sociale și dezvoltarea unui sistem de formare profesională continuă a specialiștilor în domeniul asistenței sociale. Agenția Națională de Asistență Socială va fi reorganizată în Agenția de Gestiune a Serviciilor Sociale cu Specializare Înaltă. Drept rezultat al implementării respectivului proiect de lege, mai multe persoane vor beneficia de servicii sociale, datorită îmbunătățirii mecanismelor de finanțare și a planificării bugetare. Totodată, serviciile sociale similare vor avea același cost în orice regiune a țării, iar beneficiarii vor putea accesa ajutoarele sociale prin intermediul unei platforme online”, se mai arată în comunicatul Parlamentului.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.