VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Nicu Popescu după publicarea raportului analitic al Comisiei Europene: „Împreună am pornit aderarea la UE, împreună vom reuși să aducem Moldova în UE”

MAEIE anunță că fost publicată cea de-a doua parte a Opiniei Comisiei Europene pe marginea cererii de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Raportul analitic evaluează situația aferentă a 33 de capitole ale legislației UE și completează prima parte a Opiniei, care a evaluat criteriul politic și cel economic de aderare.

Raportul analizează nivelul de pregătire al țării noastre din punct de vedere al standardelor înaintate către statele membre ale UE apreciind situația conform unui sistem de evaluare al Comisiei Europene.

Conform raportului, Republica Moldova este la nivel începător de pregătire în 12 domenii: Achiziții publice, Controlul Financiar, Libera Circulație a muncitorilor, Dreptul societăților comerciale, Servicii financiare, Impozitarea, Politica socială și ocuparea forței de muncă, Mediul și schimbările climatice, Agricultura și dezvoltarea rurală, Pescuitul, Politica regională și coordonarea instrumentelor structurale, Dispoziții financiare și bugetare.

De aesemnea, țara noastră are un anumit nivel de pregătire în 17 domenii:Justiție, libertate și securitate, Statistică; Libera circulație a bunurilor; Dreptul de stabilire și libertatea de a presta servicii; Libera circulație a capitalului; Legea proprietății intelectuale; Politica concurențială; Protecția consumatorilor și a sănătății; Transformare digitală și media; Politica economică și monetară; Politica de întreprindere și industrială; Educație și cultură; Uniunea vamală; Transportul; Energia; Rețele transeuropene; Siguranța alimentară, politica veterinară și fitosanitară.

Republica Moldova are un nivel moderat de pregătire în 3 domenii: Știință și cercetare; Afaceri externe; Politica externă, securitate și apărare.

Raportul analitic reflectă situația existentă în iunie 2022. Progresele care au avut loc ulterior vor fi reflectate în raportul privind politica de extindere a UE ce va fi publicat în toamna 2023.

„Vom ajusta planurile noastre privind cele 33 de capitole ale acquis-ului comunitar, conform raportului analitic al Comisiei Europene publicat la 2 februarie 2023. Împreună cu toți colegii din guvern, deja am trasat o bună parte din obiectivele de rigoare în proiectul Planului de acțiuni al Guvernului pentru anul curent”, se arată în comunicatul MAEIE.

Vicepremierul Nicu Popescu a declarat că „împreună am pornit aderarea la Uniunea Europeană, împreună vom reuși să aducem Moldova în UE!”

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.