VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Nicolae Negru: Rusia are planurile ei aici, în Republica Moldova, știm că vrea alegeri anticipate

Guvernul Recean a depus jurământul. Președinta Maia Sandu a spus ca „Sarcina noului Executiv este să ofere siguranță cetățenilor”. Analistul politic Nicolae Negru în discuție cu jurnalista Valentina Ursu a vorbit despre povara care cade pe umerii noului-veci Executiv.

Nicolae Negru: Din punctul meu de vedere, cea mai mare povară care cade pe umerii guvernului Recean e povara imaginii negative, care a fost creată până acum, și nu meritat, să zicem așa, dar în mod artificial a fost creată această imagine negativă pentru guvernarea Gavrilița și va trebui, va fi necesar un efort mult mai mare pentru a corecta lucrurile. Vedem în sondaje cum arată intențiile de vot pentru PAS, vedem încrederea care se acordă, vedem că atunci când e vorba de încredere printre primii 5 lideri niciodată n-a figurat Natalia Gavrilița. Prin urmare, lucrurile acestea trebuie schimbate. Când s-a mai întâmplat că un șef de guvern nu este, să zicem așa, și el o locomotivă pentru un partid oarecare? Aici nu știu din ce cauză, cred că o cauză e că s-a lucrat foarte mult împotrivă, se va lucra și împotriva guvernului Recean.

Vocea Basarabiei: Asta a demonstrat-o și opoziția.

Nicolae Negru: Da. Și desigur că Rusia are planurile ei aici, în Republica Moldova, știm că vrea alegeri anticipate, a și pornit al doilea val, care iarăși este artificial. La ce s-a ajuns?! Să se ceară să plătească toate facturile. Unde se mai întâmplă așa ceva? Dar de ce acei care zic că guvernarea să plătească facturile, nu le-ar plăti ei din miliardul cela pe care l-au furat, de exemplu? Iată, Tauber care promite, păi, asta trebuie să spună: „Cetățeni, un miliard de euro sau de dolari”, asta ar fi suficient ca să le plătească tuturor cetățenilor facturile.

Vocea Basarabiei: Am văzut comportamentul opoziției în parlament, am discutat și cu vicepreședintele parlamentului și Vlad Batrîncea a spus că ei vor insista astăzi să se ajungă la declanșarea alegerilor parlamentare anticipate, e posibil acest lucru. Ei au mai spus că vor merge la Curtea Constituțională să o sesizeze că, chipurile, nu s-a făcut această tranziție de la guvernul Gavrilița la guvernul Recean tocmai în conformitate cu norma legală.

Nicolae Negru: E vorba de proceduri și aici, în cazul procedurilor, trebuie să spună specialiștii în drept, juriștii, dar știm cum e chestia cu juriștii, 3 juriști – 4 opinii sau 2 juriști – 3 opinii. Lasă să meargă la Curtea Constituțională. Eu, de exemplu, nu am nimic, lasă să vorbească, dacă au vrut să iasă la tribună deputații socialiști. Păi, ei sunt mulțișori și cred că ar dura foarte mult, mie mi se pare logică o oarecare limitare a spațiului, a timpului de discuții, dar lasă să se clarifice.

Vocea Basarabiei: Dar cum vi s-a părut prezența dlui Recean în fața legiuitorilor?

Nicolae Negru: Mie mi s-a părut, să zicem așa, o prezență eficientă. Ca orice politician, fiindcă acum el este și politician, a încercat să evite unele răspunsuri, să nu dea răspunsuri tranșante la unele întrebări. Probabil nici nu era pregătit pentru toate întrebările.

Vocea Basarabiei: Vă referiți la întrebarea care ține de rămânerea sau părăsirea CSI?

Nicolae Negru: Da, chiar și cu întrebarea despre părăsirea CSI-ului, alte întrebări legate, de exemplu, de indexarea pensiilor. E aici o problemă, trebuie să găsești de undeva bani. Indexarea pensiilor, conform legislației, deci 30 și ceva, dar nu știu dacă media anuală iese 30 și ceva procente.

Provocări vor fi multe, dar eu cred că n-o să fie provocarea Nataliei Gavrilița de asigurare a căldurii, de asigurare a furnizării gazelor.

Vocea Basarabiei: Raportat la inflație, da?

Nicolae Negru: Da, raportat la inflație. E clar că necesită o pauză de gândire, mai bine zis, de căutare a banilor.

Vocea Basarabiei: Deci, provocări vor fi multe?

Nicolae Negru: Provocări vor fi multe, dar eu cred că n-o să fie provocarea Nataliei Gavrilița de asigurare a căldurii, de asigurare a furnizării gazelor. Avem gaze, așa am înțeles, până la sfârșitul iernii vom avea, iată e cu o sarcină importantă mai puțin, dar trebuie să accelerăm îndeplinirea condițiilor puse de Uniunea Europeană, de Comisia Europeană în legătură cu începerea negocierilor. A rămas timp foarte puțin, raportul Comisiei Europene va fi făcut în această primăvară, nu se știe precis când, dar în această primăvară, iată că timp practic nu mai este.

Vocea Basarabiei: Dosarul energetic, va trebui să fie focusată atenția guvernului pe acest dosar? Și ați văzut ultimele știri care au apărut în spațiul public că, chipurile, la Procuratura Generală se investighează ceva din activitățile pe care le-a desfășurat Andrei Spînu, fostul vicepremier, ministrul dezvoltării regionale și infrastructurii, care acum face parte din echipa prezidențială și ce se poate întâmpla în sânul PAS-ului, partidului de guvernământ? 

Nicolae Negru: Eu nu cred, dar e bine că se investighează. În sfârșit, procuratura nu se mai uită la epoleții celor care crede ea că au încălcat legea. Vom vedea, poate asta va face o anumită clarificare pentru societate, fiindcă circulau tot felul de zvonuri. Pe de altă parte, eu mă gândesc că asta ar putea fi chiar o doleanță a președinției, a președintei Maia Sandu, pentru că Andrei Spînu este secretar general al administrației prezidențiale. E în interesul Maiei Sandu să se clarifice. Dacă Andrei Spînu este curat, procuratura să spună că e curat, că n-au găsit nimic, dar dacă nu este – după merit, vorba ceea, lasă să plătească.

Vocea Basarabiei: În sânul PAS-ului credeți că situația rămâne a fi clară, nu sunt fisuri, nu sunt disensiuni, nu sunt supărări, nu vor fi răzbunări?

E firesc, într-un fel, să fie și supărări, poate să fie și răzbunări. Eu văd că Natalia Gavrilița rămâne în echipă, nu a trântit ușa…

Vocea Basarabiei: Și Sergiu Litvinenco a spus același lucru.

Nicolae Negru: Da, și Sergiu Litvinenco, și Andrei Spînu. E firesc unii să rămână, să zicem așa, frustrați, poate că au vrut să fie apreciați mai bine, dar asta e viața. Deocamdată, așa cum arată lucrurile, totul e în regulă în cadrul Partidului Acțiune și Solidaritate.

Vocea Basarabiei: Dar în domeniul justiției lucrurile se vor clarifica, cum se va proceda, pentru că vedeți că auzim în fiecare zi despre cei care pleacă din sistem, nu e clar ce e cu pre-vettingul, ce va fi cu vettingul și unde se va ajunge cu reforma justiției?

Nicolae Negru: Da, în justiție e o situație critică, trebuie să spunem, sau se apropie de un moment critic. E clar că judecătorii și procurorii sunt nemulțumiți, ei au avut atâta libertate până acum și cineva încearcă să-i pună într-un cadru anumit, mai cu seamă chestiunile cu averile, cu bunurile pe care le au. E o chestiune sensibilă, unii se simt umiliți să răspundă, dar e firesc totuși să răspundă – de unde ai casa respectivă, de unde ai mașina de lux? Dodon zicea că de la părinți, dar hai să fim de acord că e ridicol. Ceea ce mă tem eu e că, dacă se vor acumula multe demisii, într-un moment dat se va crea un vid, un gol și se va împotmoli și mai tare situația, fiindcă dosare sunt și trebuie examinate și, dacă vor pleca mulți judecători, se va produce un blocaj. Cred că trebuie comisia aceasta de evaluare, de verificare să lucreze mai repede, ea trebuia să-și încheie activitatea la 31 decembrie, a fost prelungit termenul cu jumătate de an, până la 30 iunie, dacă va mai fi iarăși o prelungire, atunci desigur că asta provoacă într-un fel. Știi, când omul se află într-o stare de tensiune, de stres, așa și judecătorii încep să cedeze – „Nu-mi trebuie mie postul acesta, mă duc unde mă vor duce ochii”. Să stea cu sabia lui Damocles a verificării deasupra capului cred că le este greu.

Vocea Basarabiei: Va avea finalitate, totuși, această reformă în justiție?

Nicolae Negru: Ea trebuie să aibă finalitate.

Vocea Basarabiei: Și dacă nu cumva o lecție pentru acasă nefăcută ar putea să facă Republica Moldova să ajungă un elev restanțier pe calea integrării europene, pentru că președinta Maia Sandu a promis că în toamnă Republica Moldova ar trebui să înceapă negocierile pentru aderare?

Nicolae Negru: Da, desigur, dar aceste condiții trebuiau îndeplinite încă anul trecut, la sfârșitul anului trecut, s-a mai prelungit acest termen, dar acum cred că nu va mai putea fi prelungit. Pe de altă parte, eu cred că Uniunea Europeană va fi suficient de înțelegătoare, fiindcă și Maia Sandu și, în general, guvernarea au creat niște așteptări peste posibilități. Ei nu au cunoscut destul de bine problemele, realitățile cu care trebuie să se confrunte și asta trebuie să recunoască și cei de la Bruxelles, că ei, de asemenea, nu știau ce se întâmplă în realitate și poate că aceste condiții erau altele sau, să zicem, termenele erau altele decât sunt acum, dar ar fi bine totuși să reușească această guvernare, fiindcă, iată, ucrainenii sunt înaintea noastră. Am văzut un studiu comparativ – Ucraina, Georgia, Republica Moldova și statele din Balcanii de Vest, și Republica Moldova, trebuie să spunem că stă mai rău. E adevărat că e o evaluare până în ianuarie 2022, adică putem o parte din vină s-o punem pe umerii guvernărilor precedente, dar de atunci, din iunie 2022 până acum și de acum încolo, responsabilitatea va fi a guvernării.

Vocea Basarabiei: Responsabilități multe, eu vreau să vă întreb, dacă cumva de la o luni ar trebui premierul Recean să-și schimbe încălțămintea și să cutreiere Republica Moldova în lung și în lat, ca să nu se mai vorbească atât de mult că nu știu cei de la putere să țină sfat cu cetățenii.

Nicolae Negru: Bine, trebuie să pornească dl Recean, adică e nevoie ca dl Recean să știe ce se face în Republica Moldova, dar totuși nu-i funcția lui să umble el să parcurgă în lung și în lat. În primul rând, trebuie reprezentanții poporului, deputații să meargă și să vorbească cu cetățenii și miniștrii trebuie să dialogheze, trebuie să comunice cu cetățenii și desigur că strategia de comunicare trebuie schimbată. De fapt, nu exista nicio strategie, acum poate va fi elaborată o strategie, fiindcă guvernul Nataliei Gavrilița a făcut multe lucruri pozitive…

Vocea Basarabiei: N-au știut cum să le lămurească cetățenilor ceea ce fac?

Nicolae Negru: Da, n-au putut să le lămurească. În discursul ei de demisie s-a văzut că e o listă întreagă de lucruri foarte importante făcute, dar dacă nu poți comunica, dacă nu le poți aduce la cunoștința cetățenilor, ei cad pradă dezinformării, manipulării, desigur.

Depinde cine din opoziție zic că vor ieși în stradă. Dacă vor ieși toți împreună cu Tauber, cu Partidul „Șor”, eu cred că ei riscă să se compromită, ei riscă să-și compromită relațiile cu Statele Unite, de exemplu.

Vocea Basarabiei: Cei din opoziție spun că vor ieși în stradă, pentru început vor să organizeze miting, ulterior…

Nicolae Negru: Bine, depinde cine din opoziție zic că vor ieși în stradă. Dacă vor ieși toți împreună cu Tauber, cu Partidul „Șor”, eu cred că ei riscă să se compromită, ei riscă să-și compromită relațiile cu Statele Unite, de exemplu. Departamentul de Stat a adoptat acea decizie de sancționare a lui Șor și a Partidului „Șor”, sunt alte personaje din Rusia, de exemplu, care iarăși figurează în acea listă, este Plahotniuc, care figurează în acea listă. Ei vor trebui cumva să se delimiteze de cei care au furat miliardul, nu acum să pună umărul la răsturnarea guvernului și, de fapt, la răzbunarea celor care au furat și acum vor să fugă de justiție.

Vocea Basarabiei: Pericolul destabilizării persistă?

Nicolae Negru: Da, pericolul persistă, fiindcă Rusia pierde pe frontul ucrainean, are nevoie ca aici să fie un guvern-marionetă, are nevoie să le spună cetățenilor Rusiei că „noi nu avem probleme de relații în cadrul CSI-ului, numai iată că Ucraina, dar Ucraina, asta-i din cauza Occidentului. A fost, iată, și cu Moldova, fiindcă Occidentul și-a pus în funcție o persoană obedientă, care vrea să ducă republica în NATO și mai să n-o unească cu România, dar acum am răsturnat această guvernare, totul e bine, mergem înainte”.

Vocea Basarabiei: Dar e ușor să răstorni o guvernare?

Nicolae Negru: Nu, eu cred că nu e ușor.

Vocea Basarabiei: Există și norma legală care prevede în ce condiții se ajunge la anticipate?

Nicolae Negru: Ei, bine, dacă se ajunge la răsturnare prin diversiune, prin asaltul instituțiilor de stat, prin violență, atunci e dreptul violenței. Desigur că un asemenea guvern, o asemenea guvernare nu o să fie recunoscută, dar să ne uităm ce face Rusia în Ucraina, îi pasă Rusiei de ce va zice Occidentul? Voia să-l ucidă pe Zelenski, s-ar putea ca și viața Maiei Sandu să fie sub amenințare, în pericol, dar eu cred că își dă seama și România despre asta, își dau seama și partenerii noștri occidentali, și sper eu că se iau anumite măsuri, fiindcă situația este foarte gravă. Rusia e ca un animal rănit acum, e capabilă absolut de orice. Și când unii zic: „Dați-ne probe, că nu s-au verificat”, chiar din partea unui lider al unui partid proeuropean am auzit că „nu s-au verificat datele, sperie oamenii nemotivat” ș.a.m.d. După ce a fost atacată Ucraina, după ce a fost invadată Ucraina, după ce au vrut să fie uciși liderii, Zelenski, în primul rând, să mai spui așa ceva? Pe mine mă miră, pur și simplu, unele persoane. Nu mă miră portavocele Rusiei, ei erau la datorie și imediat au zis că „nu e adevărat, că nu e posibil, că e aberație”, dar a spus-o foarte bine reprezentantul Departamentului de Stat al Statelor Unite – „se înscrie în limitele comportamentului Rusiei”. E foarte plauzibilă o asemenea versiune, și nu degeaba a lansat-o Zelenski. 

Vocea Basarabiei: Acum, cel mai probabil va conta cât de puternice sunt instituțiile statului, ca să țină piept oricăror provocări?

Nicolae Negru: Da, evident, va conta cât de puternice sunt instituțiile statului și cât de bine colaborează, cooperează cu alte instituții, aliate, să spunem așa, dar trebuie să avem în vedere și faptul infiltrărilor în instituțiile statului nostru, așa cum s-a întâmplat în Ucraina în 2014, o serie de persoane aflate în funcții-cheie, inclusiv procurorul general, militari erau agenți ai Rusiei, erau infiltrați și puși în acțiune în momentul potrivit. Același lucru, Republica Moldova, până nu demult, era o casă fără stăpân, nimeni nu îndrăznea să șoptească ceva sau să întrebe Rusia: „Dar de ce 200 de persoane tocmai, ce fac ei aici în Republica Moldova în ambasadă, cu ce se ocupă ei”?

Situația este foarte gravă și trebuie privită cu toată seriozitatea, așa cum, de fapt, și se spune și în Occident, NATO, pretutindeni, că nu-i de glumit în cazul de față. Și de aceea încă o dată accentuez: mă miră reacția unor politicieni proeuropeni.

Vocea Basarabiei: Ambasada Rusiei la Chișinău?

Nicolae Negru: Da, Ambasada Rusiei la Chișinău. Sau militarii care vin la Tiraspol, care se duc, vin, se duc, cine sunt ei, ce pot face, ce vor să facă? Și pe urmă să nu uităm că sunt formațiuni cvasimilitare în Transnistria și poate fi trimis acolo 1 sau 2, sau 3, sau câți instructori și pregătiți niște diversioniști, li se plătește bine și ei pot face lucrul acesta. Deci, iarăși repet, situația este foarte gravă și trebuie privită cu toată seriozitatea, așa cum, de fapt, și se spune și în Occident, NATO, pretutindeni, că nu-i de glumit în cazul de față. Și de aceea încă o dată accentuez: mă miră reacția unor politicieni proeuropeni.

Vocea Basarabiei: Cine-s aceștia?

Nicolae Negru: Ei, bine, nu le spunem numele, le mai dăm o șansă să se corecteze, timp deocamdată este.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.