VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Niciun kilogram din cerealele ucrainene care tranzitează R. Moldova nu rămâne în țara noastră, dă asigurări Vladimir Bolea

Cereale care tranzitează teritoriul R. Moldova sunt transportate spre porturile ucrainene de la Dunăre și spre porturile din România. Pentru cetățenii moldoveni nu există niciun motiv de îngrijorare pentru aceste tranzitări, deoarece niciun kilogram din aceste cereale nu rămâne pe teritoriul țării noastre, a dat asigurări ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Potrivit ministrului agriculturii, Căile Ferate din R. Moldova câștigă foarte mult din aceste transportări de cereale ucrainene iar reincluderea Republicii Moldova în circuite economice este o chestie de mare perspectivă pentru țara noastră. Până la declanșarea războiului de către Rusia, 75 % din cerealele autohtone erau exportate prin intermediul porturilor, căilor ferate și drumurilor din Ucraina, afirmă Bolea.

„Noi am avut discuții cu Căile Ferate din Republica Moldova, au fost reduse din prețuri de la o cantitate X, ceea ce este extrem de benefic pentru Căile Ferate din R. Moldova și au numai de câștigat. Toate aceste cereale deja circulă pe teritoriul Republicii Moldova, tranzitează, se duc spre Reni, Iliciovsk, în portul din Ismail și se duc spre Constanța, cu transbordarea mărfii în portul Brăila. Deci, pentru cetățenii din R. Moldova nu există niciun motiv de îngrijorare pentru aceste tranzitări, pentru că niciun kilogram din aceste cereale nu rămâne pe teritoriul R. Moldova și este o modalitate prin care Căile Ferate din Republica Moldova câștigă bani. Războiul se va termina, avem ferma convingere, dar reincluderea Republicii Moldova în circuite economice este o chestie de atât de mare perspectivă, că trebuie să fii orb ca să nu înțelegi lucrul acesta și să te opui tranzitării Republicii Moldova. Este o premieră absolută, Căile Ferate din Republica Moldova n-au murit de „flori de cuc”, noi suntem ca un apendice, de o parte era UE, în Moldova era o guvernare anti-europeană, anti-românească, până în 2014 în Ucraina era la fel, iar spre Vest evident că nu mergea nimic pe căile ferate. Noi în Moldova transportam prea puțin ca să fie încărcată cu marfă pentru a fi pe profit, iar totul ajungea într-o stare de degradare extraordinară. Bani investiți zero și furturi la căile ferate”, a spus ministrul Vladimir Bolea.

În Republica Moldova, în curând, va începe să funcționeze un coridor de tranzit pentru cerealele din Ucraina, a anunțat președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, în cadrul vizitei sale la București la 10 octombrie. Șeful statului ucrainean a menționat drept o direcție strategică cooperarea trilaterală Ucraina-Republica Moldova-România, care va permite crearea de noi posibilități pentru aceste state, în special, în plan economic.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.