VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Nemulțumirile Asociației ”Forța Fermierilor” nu au capăt. Guvernarea, acuzată de inacțiuni în raport cu agricultorii

Fermierii critică din nou guvernarea, în special Ministerul Agriculturii, de lipsa unor acțiuni în sectorul agrar, în special legate de logistica de export și achitarea subvențiilor. Directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari, susține că lipsa unor coridoare speciale la vămile din țară a crescut timpul de așteptare la frontieră de la trei zile, la șase zile, formând-se cozi și blocaje imense. 

„Noi când eram la protest mai era acel coridor, dar noi am văzut ce s-a întâmplat în iulie. Pe urmă – atacurile Federației Ruse în zona Dunării. Dincolo de faptul că sezonul agricol a început, a început sezonul și în Ucraina. Era de așteptat că și așa fluxul de tranzit al cerealelor trebuie să sporească. Faptul că a apărut acest risc de transportarea cerealelor prin porturi. Noi am avut o întâlnire în cadrul ministerului, a fost și șeful Serviciului Vamal, au fost și exportatorii. Atunci timpul de așteptare era de 3-4 zile. Au trecut câteva săptămâni. La moment, la vama Giurgiulești, de exemplu, unde este cel mai mare flux de cereale din Ucraina, prin Reni, perioada de așteptare este de 5-6 zile. Sunt cheltuieli suplimentare enorme: pentru o tonă de grâu sau o tonă de rapiță, prețul de transportare a crescut cu 50-60 de dolari”, a declarat Slusari, în cadrul unei emisiuni de la Exclusiv TV, citat de ziua.md.

Directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor” a mai spus că situația va fi și mai complicat în plin sezon de recoltare culturilor agricole.

„Situația se înrăutățește. Acum început sezonul de primă grupă. Dar peste o lună urmează floarea soarelui și porumb, încep fructele și strugurii. Pe noi ne așteaptă colaps, dacă nu va fi fluidizat traficul la toate vămile”, a mai spus Slusari. 

Agricultorii mai solicită organizarea imediată a unei întâlnirii cu prim-ministru Dorin Recean, aprobarea urgentă a regulamentelor privind alocarea compensațiilor pentru grâu și orz și repartizarea motorinei din România. De asemenea, fermierii solicită introducerea, prin intermediul unei decizii a CSE, a unui moratoriu până în 31 decembrie 2023 la achitarea datoriilor producătorilor agricoli micro, mici și mijlocii. În caz contrar, ei sunt gata să reia protestele de luni, 14 august.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.