VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

NATO va consolida sprijinul pentru Moldova împotriva ”influențelor maligne”

Alianța Nord-Atlantică își consolidează sprijinul pentru Moldova, Bosnia și Herțegovina și Georgia împotriva ”influențelor maligne”, se arată într-o declarație adoptată astăzi la Summitul Formatului București 9 (B9) din care fac parte nouă state europene membre ale NATO, printre care România, Polonia și Ungaria.

Potrivit digi24.ro, în Declarația comună, semnată la Bratislava, se mai arată că liderii ţărilor din acest format susţin aderarea Ucrainei la NATO „odată ce condiţiile o vor permite”.

„Ucraina este parte integrantă a zonei euroatlantice şi securitatea sa este interconectată cu cea a aliaţilor. Sperăm ca la Summitul NATO de la Vilnius, relaţiile politice cu Ucraina să fie ridicate la un nou nivel şi să fie lansată o nouă direcţie politică care să ducă la aderarea Ucrainei la NATO, odată ce condiţiile o vor permite. Vom continua sprijinul nostru pentru Ucraina pe această cale, şi ca mijloc de a preveni repetarea agresiunii Rusiei”, se arată în documentul semnat de şefii de stat şi de guvern din Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

În declarație, un capitol aparte este rezervat sprijinului pentru Moldova, Bosnia şi Herţegovina și Georgia.

„Vom continua să consolidăm sprijinul NATO pentru Bosnia şi Herţegovina, Georgia şi Republica Moldova, pentru a le consolida integritatea şi rezistenţa împotriva oricărei influenţe maligne. În acest sens, felicităm Republica Moldova pentru eforturile depuse de a menţine stabilitatea şi de a avansa reformele pe calea europeană”, se mai precizează în document. Formatul B9 este o organizație creată în noiembrie 2015 la București, la inițiativa președinților României și Poloniei. Pe lângă aceste state, la structură au mai aderat Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia și Ungaria. Formatul a luat naștere ca reacție față de atitudinea agresivă a Rusiei, în special după anexarea peninsulei Crimeea și desfășurarea operațiunilor militare din Donbas în 2014.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.