Jurnalista Natalia Morari se pregătește pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. În campanie, realizatoarea de emisiuni online ar putea s-o utilizeze pe una din apropiatele regretatului opozant rus, Aleksei Navalnîi, Maria Gaidar, pentru a ascunde colaborarea cu Moscova, se arată într-o investigație realizată de deschide.md.
Maria Gaidar are 41 de ani și este fiica fostului prim-ministru interimar al Rusiei în mandatul lui Boris Elțin, Egor Gaidar. O perioadă îndelungată ea a activat în cadrul mai multor organizații neguvernamentale din Rusia, alături de Aleksei Navalnîi și alți opozanți. În 2014 ea se mută cu traiul în Ucraina, iar în 2016 anunță definitiv despre renunțarea la cetățenia rusă. În următorii ani, Gaidar ocupă diverse funcții în cadrul instituțiilor de stat ucrainene, fiind la un moment dat consilier al fostului guvernator al regiunii Odesa, Mihail Saakașvili, dar și consilier al fostului președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko.
În prezent, Maria Gaidar locuiește în Israel și are cetățenia acestui stat. Potrivit surselor deschide.md din cadrul Poliției de Frontieră, pe parcursul anilor 2023-2024, Gaidar a vizitat R. Moldova de 10 ori. Ultima dată ea s-a aflat la Chișinău în perioada 3-11 iulie.
„Persoanele din anturajul jurnalistei și a partidului „FENIX MOLDOVA”, în spatele căruia se află fugarul Veaceslav Platon, ne-au comunicat că în majoritatea cazurilor, Gaidar a avut în R. Moldova întrevederi cu Natalia Morari, în cadrul cărora s-a discutat participarea jurnalistei în scrutinul prezidențial. Astfel, Maria Gaidar ar urma să conducă staff-ul electoral al acesteia”, se arată în articol.
Deschide.md mai scrie că participarea Mariei Gaidar alături de Natalia Morari în campania electorală ar permite jurnalistei să utilizeze contactele din Ucraina și UE ale opozantei ruse pentru a „induce în eroare oficialii europeni privind scopul real de implicare în politică”.
„În ultima perioadă, echipa Nataliei Morari a stabilit contacte cu mai multe instituțiile media și administratori ai grupurilor de Telegram, Instagram și Facebook pentru a mediatiza informații despre activitatea lui Morari, dar și criticele aduse guvernării. Astfel, în cadrul campaniei electorale, Morari ar urma să atace autoritățile pentru „managementul defectuos”, acuzând și criticând președintele R. Moldova, Maia Sandu, precum și Partidul Acțiune și Solidaritate”, se arată în articolul deschide.md.
Natalia Morari a activat în Rusia pe timpul guvernării comuniste din R. Moldova. În 2008, Moscova a anunțat expulzarea jurnalistei. După revenirea în R. Moldova, aceasta s-a implicat în acțiuni politice, participând la organizarea protestelor din aprilie 2009 de la Chișinău.
Portalul amintește că, în 2012, în spațiul public au apărut mai multe informații despre legăturile Nataliei Morari cu bloggerul rus Eduard Baghirov, apropiat Kremlinului, precum și cu fostul consilier al lui Vladimir Voronin, Mark Tkaciuk. Cei trei au fost acuzați că ar sta în spatele deturnării protestelor din R. Moldova în manifestații violente.
În 2018, Natalia Morari este inclusă în baza de date a platformei „Mirotvoreț” înființată de Centrul de Cercetare al Crimelor contra Securității Naționale al Ucrainei. Jurnalista este prezentată ca agent al serviciilor speciale ruse. Acesteia i se învinuiește că s-ar fi amestecat în treburile interne ale Ucrainei și că a manipulat opinia publică cu informație de interes.
În 2021, Morari a anunțat că tatăl copilului său este fugarul Veaceslav Platon, iar ca urmare a fost exclusă din conducerea postului de televiziune TV8.
La începutul acestui an, Morari a fost implicată într-un scandal, după ce a anunțat că a primit informații de la serviciile secrete ucrainene precum că diplomații acestei țări ar fi filați de către serviciile moldovenești. Drept reacție, ambasadorul Ucrainei în R. Moldova a declarat că cele relatate de Morari sunt puțin probabile, amintind că jurnalista figurează în baza de date „Mirotvoreț” ca dușman al Ucrainei, iar concubinul ei, Veaceslav Platon, a fost reținut în 2016 în Ucraina chiar de serviciile sale secrete.
Natalia Morari nu a venit cu o reacție la acest subiect și nici nu a răspuns la apelurile jurnaliștilor.